Greseli majore ale persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca (1)

June 29, 2015

age-discriminationE un lucru deja stiut ca piata muncii din Galati nu este deloc ofertanta. Avem de-a face cu joburi in domenii deloc atractive, iar pentru absolventii de invatamant superior, oferta e de-a dreptul insultatoare. Dupa 3-6 ani de facultate, eventual urmati de un program de masterat, nimeni nu-si doreste sa lucreze pe un post unde e suficient un curs de operare PC de exemplu si unde nu intereseaza pe nimeni ce studii sau cunostinte detii. Deja nu se mai face nicio diferenta intre absolventii de licee sau scoli profesionale si cei de invatamant superior. Oferta e aceeasi pentru toata lumea. In plus, de cele mai multe ori, un anunt de angajare nou nu inseamna neaparat un loc de munca nou. Avem de-a face tot mai des cu acelasi loc de munca pentru care am citit anunt si luna trecuta si acum doua luni si acum un an. Iar motivul e simplu: angajatii se satura de abuzurile la care sunt supusi si gasesc alternative. Iar angajatorii gasesc alti incepatori carora sa le impuna sistemul lor de dictatura. Ei nu pierd niciodata, pentru ca au la dispozitie absolventi proaspeti in fiecare an. Cei care pierdem suntem noi, angajatii, care ne invatam lectiile greu si dupa ce platim scump pentru ele.

In acest articol mi-am propus sa vorbesc despre cele mai importante greseli pe care le comit absolventii (si nu numai ei!) greseli ce au consecinte grave si pe termen lung, nu doar pentru cei ce le comit, ci pentru forta de munca in general. Azi, despre:

Intrebarile referitoare la varsta minima sau maxima. La orice anunt de angajare postat, vom gasi, invariabil, astfel de intrebari. Ei bine, conform Codului Muncii, o persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani. In anumite conditii de munca, se pot incheia contracte si la varsta de 15 ani, insa numai cu acordul parintilor. Incadrarea in munca sub varsta de 15 ani este interzisa. Cat priveste varsta maxima, aceasta este varsta de pensionare, respectiv 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Orice pretentie diferita a unui angajator se numeste discriminare si se sanctioneaza cu amenzi intre 1000 si 100 000 lei, conform OUG 137/2000.

Acum, ce credeti ca va face un angajator care este asaltat de intrebari referitoare la varsta persoanei pe care doreste sa o angajeze? Ei bine, chiar daca pana atunci nici nu se gandise macar la o cifra anume, se va vedea nevoit sa-si seteze un barem. Iar pe viitor, constatand ca are de unde alege, poate chiar va inaspri criteriile de selectie la angajare. Poate ca anul acesta, din postura de absolventi, va veti incadra cerintelor, insa va veni o vreme cand veti constata ca aveti 31 de ani, de exemplu, si sunteti considerati prea “batrani” pentru postul pe care vi-l doriti. Atunci va fi cam tarziu sa va plangeti sau sa incercati sa schimbati ceva. Momentul e acum!

One Comment

  • Pingback:

    Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares