Greseli majore ale persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca (3)

July 2, 2015

5857508650_1a3e6c5256Articolele anterioare le gasiti aici si aici. Iar azi vorbim despre o alta abordare gresita a procesului de cautare a unui loc de munca si anume:

Lipsa de informare cu privire la drepturile angajatului. In incercarea mea de a milita pentru drepturile angajatului intalnesc, de regula, 3 tipuri de reactii: din partea angajatorului, din partea angajatului si din partea celui care cauta un job.

Replica angajatorului suna cam asa: “la cat de mediatizate sunt drepturile angajatilor, ar fi bine sa nu se omita ca mai au si obligatii !

Replica celui care isi cauta un job: “sa gasesc eu un job mai intai, si apoi o sa vad si de drepturi…”

Replica angajatului: “nu are rost sa te lupti cu sistemul, asta e, trebuie sa taci si sa accepti tot ce vrea patronul”

Deci, in ceea ce priveste drepturile angajatilor, situatia sta in felul urmator: angajatorii cred ca sunt mediatizate prea mult, angajatilor nu prea le pasa de ele pentru ca nu au deprinderea de a lupta pentru ceea ce merita, iar absolventii pun pe primul loc gasirea unui job, in detrimentul informarii.

Eu cred ca problemele apar in primul rand din cauza lipsei de informare! Consider ca dupa terminarea studiilor (medii sau superioare) fiecare absolvent ar trebui sa participe la o forma de instruire si pregatire pentru insertia pe piata muncii. Astfel incat sa poata intra in cunostinta de cauza in relatia de munca si sa fie macar pe jumate la fel de pregatit ca angajatorul. Nu ma refer la pregatirea profesionala, in domeniul in care activeaza, ci la familiarizarea cu practicile pe care angajatorii le folosesc, de cele mai multe ori impotriva angajatului, care e naiv si lipsit de experienta.

Viitori angajati, va propun urmatorul exercitiu de imaginatie: va gasiti in situatia de a intra intr-un joc ale carui reguli  nu le cunoasteti, cu un adversar experiementat, ce detine toate atuurile si toate informatiile de care are nevoie pentru a castiga. Ce sanse de castig credeti ca aveti? Raspundeti-va la aceasta intrebare si apoi incercati sa reevaluati importanta informarii.

Eu am fost mult timp in postura de a reprezenta interesele angajatorilor. Acum vreau sa va inarmez pe voi cu armele potrivite pentru a lupta, macar de la egal la egal. Deci, adresati-mi intrebari, fiti activi si ajutati-ma sa va ajut 🙂

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares