Nimeni nu poate fi ajutat impotriva vointei lui!

July 5, 2015

Azi aveam de gand sa dezvolt un subiect interesant si anume: dezavantajul de a fi cel mai bun la locul de munca. Am primit insa un telefon de la un membru al acestui grup care avea o problema. Speta in sine e atat de grava, incat am impresia ca a aborda acum subiectul pe care doream initial sa-l abordez, e ca si cum i-as pune chelului tichie de margaritar.Voi vorbi, deci, despre telefonul primit.

Am inteles de la Flori (nu mentionez numele intreg, intrucat nu am acceptul ei) ca e vorba despre o firma destul de mare si destul de veche in Galati care comite niste abuzuri inimaginabile. Daca nu gresesc e vorba de o croitorie. Numele firmei nu-l cunosc, dar daca Flori va considera necesar, va interveni cu mai multe amanunte. La aceasta firma, se pare ca unii au “norocul” de a fi angajati legal, iar altii nu. Unii isi primesc salariile (din cand in cand), iar altii nu. Concedii de odihna nu primeste nimeni, totusi. Cine vrea liber, i se da liber, insa este neplatit. Orele de lucru se intind uneori pana la 12.00-01.00 noaptea, desi personalul e angajat doar cu 4 ore! Evident, orele suplimentare nu sunt platite. N-am indraznit sa intreb ce salarii se dau, dar din moment ce nici nu prea se dau, pot sa presupun ca e vorba de clasicul minimum pe economie. Statele de plata se semneaza inainte de a primi salariul, pe incredere, iar apoi plata efectiva a salariului e optionala. De asemenea, se lucreaza fara echipamente de protectie, fiecare purtand ce are. Fisele de aptitudini (fisele medicale obligatorii la angajare) erau o necunoscuta pentru “patroni” pana la venirea lui Flori in firma, iar atunci cand existau controale de la ITM, toti angajatii aveau o poezie de invatat si de recitat in fata inspectorilor de munca.

Desi toate aceste lucruri nu sunt chiar o surpriza pentru mine, am fost totusi mirata sa aflu ca exista angajati care lucreaza acolo de peste 4 ani si cu totii tac malc. Flori ma intreba ce ar putea face pentru ei. Nu pentru ea, pentru ca in curand nu va mai fi angajata lor, ci pentru cei care vor ramane in continuare in aceasta firma de cosmar. Am admirat tare mult initiativa ei, atitudinea, curajul, toate fiind calitati cam rar intalnite in ziua de azi. Raspunsul meu a fost urmatorul. Nimeni nu poate fi ajutat impotriva vointei lui. Un singur om nu-i poate ajuta pe restul, in timp ce ei se ascund cu capul in nisip si spera la o minune. Gestul lui Flori, desi de apreciat, nu va marca o reusita, daca va ramane singular. Doar impreuna putem schimba lucrurile care nu ne plac. Nici n-ar fi cinstit ca altcineva sa-si asume pentru noi o responsabilitate atat de mare, in timp ce noi sa fim doar spectatori si apoi sa ne bucuram de roadele efortului unui singur om. Nu credeti?

2 Comments

  • Ianole Alin Liviu July 8, 2015 at 6:07 PM

    Am ajuns sa fim tratati casclavi.Pina nu facem ceva noi nu se va inimpla nimic.A venit acest moment acum haideti sa ne unim odata sa facem o asociatie ceva pentru ca nu se mai poate.As dori sai multumesc doamnei MONICA DROSU pentr ce a facut pina wim pentru mine. Multumesc mult.

  • monicadrosu July 8, 2015 at 7:38 PM

    Acesta e si scopul grupului, sa aduc impreuna cat mai multi oameni si sa reusesc sa-i sensibilizez cu privire la drepturile pe care le au. Bucuria mea sta in cuvinte ca ale dvs., d-le Ianole. Va multumesc si eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares