5 indicii ca aplicam pentru un job prost

August 15, 2015

Suntem in cautarea unui loc de munca si luam la rand anunturile de angajare. Cum ne dam seama daca un job e acceptabil, astfel incat sa economisim timpul alocat cautarilor si sa facem alegerea corecta? Simplu, deschidem bine ochii si mintea atunci cand citim descrierea jobului. Exista indicii care interpretate corect ne scutesc de alergatura inutila si dezamagiri ulterioare. Iata cateva semne care ar trebui sa puna pe fuga orice candidat:

  • Un anunt care se repeta prea des. Daca te-ai obisnuit sa vezi la intervale de timp regulate acelasi anunt, pentru aceeasi firma, e semn rau. Fie nimeni nu doreste sa le fie angajat, fie societatea concediaza des. Oricare din variante ar fi adevarata, s-ar putea sa nu-ti doresti sa lucrezi acolo. Daca angajatii pleaca incontinuu, e clar ca exista o problema pe care firma nu e dispusa sa o remedieze. In cazul contrar, cand angajatorul isi concediaza foarte des angajatii, e posibil sa ti se serveasca galusca urmatoare: nu am gasit pe nimeni suficient de compentent pentru acest post si inca mai cautam. Nu fi tentat sa crezi asa ceva. O firma care nu stie sa-si aleaga angajatii este la randul ei incompetenta.

Companiile mari, dar nu numai ele apeleaza la un artificiu pentru a evita reputatia proasta cauzata de anunturi repetate. Fie apeleaza la firme de recrutare care nu divulga numele firmei angajatoare decat intr-o anumita etapa a procesului de selectie, fie posteaza anunturi pe site-uri specifice omitand numele firmei. Deci, cand vedeti in dreptul angajatorului “confidential” e semn ca ar trebui sa cautati o firma care nu se sfieste sa-si afiseze denumirea.

  • Anunturi pentru functii diverse, dar la aceeasi firma. Acest lucru este justificat doar in cazul in care firma este recent aparuta pe piata sau in extindere. Majoritatea angajatorilor specifica din start in anunt ca firma se extinde, isi mareste echipa, etc. Nu mergeti pe principiul “crede si nu cerceta” si faceti-va temele. Dintr-o simpla cautare pe google puteti afla anul infiintarii firmei si chiar situatia financiara. De asemenea, puteti apela la persoane care au mai lucrat sau lucreaza la firma respectiva, abordandu-le pe facebook, linkedIn, etc. pentru a afla mai multe detalii. La fel procedeaza si firmele cand suna la fostii vostri angajatori pentru recomandari. De ce sa nu le urmati exemplul si sa fiti pregatiti? Informatiile aflate va vor ajuta sa luati o decizie in cunostinta de cauza.

Sfatul meu e sa va feriti de firmele care angajeaza de la secretara pana la expert contabil. Un exemplu in acest sens este o firma de panificatie care la un moment dat avea anunturi pentru urmatoarele joburi: contabil, economist, reprezentant vanzari, inginer tehnolog, sofer, coordonator logistica si parc auto.

  • Angajatori care enumera la capitolul beneficii “carte de munca”. La mai bine de 4 ani de cand nu mai exista carnetul de munca, unele firme traiesc cu impresia ca a angaja legal e un beneficiu pe care il ofera din bunavointa si nu o obligatie a firmei.

Genul acesta de firme sunt neseriose, nu cunosc prevederile legale in vigoare si nu le aplica, dar mai important, nu cred in drepturile angajatilor.

  • Pretentii absurde in descrierea jobului. Daca ti se cere sa vii de acasa cu logistica necesara desfasurarii activitatii, probabil ca acela nu e chiar jobul pe care ti-l doresti. Sa-ti folosesti masina personala, laptopul, telefonul, etc., in interes de serviciu poate fi o optiune in cazul firmelor mici, daca si angajatorul are bun simt, iar tu consideri ca merita. In cazul firmelor mari sau a companiilor la nivel national, acest lucru este rusinos si reprezinta un indicator al zgarceniei la care trebuie sa te astepti in ceea ce priveste evolutia ta profesionala in firma respectiva. 

Tocmai ce am primit pe e-mail o oferta de job la Amazon (call center de acasa) unde mi se cere sa am un anumit tip de Windows neaparat cu licenta, specificatii exacte pentru caracteristicile calculatorului si conexiunii la internet, telefon fix, casti cu microfon pentru telefonul fix. In curand ni se va cere sa venim si cu salariul de acasa. Iar aceasta specificatie va fi trecuta la beneficii 🙂

  • Programul de lucru inuman. Unii angajatori nici macar nu se feresc sa faca publice conditiile abuzive in care doresc sa angajeze. Despre programul de lucru legal am mai discutat intr-o postare anterioara. In principiu, ar trebui sa lucrati 8 ore pe zi. Daca programul e in ture, se poate lucra si 12 ore, urmate de 24 ore libere, iar daca se lucreaza si noaptea, programul de 12 ore, trebuie urmat de 48 de ore libere. Repausul saptamanal de 48 de ore este acordat de regula S-D. Se poate acorda si in alte zile, dar in aces caz e obligatorie adaugarea unui spor la salariu. Zilele de sarbatoare legala lucrate se recompenseaza prin libere acordate in decurs de 30 de zile. Daca nu exista posibilitatea acordarii liberelor, compesnsarea se face prin adaugarea unui spor de 100% pentru orele lucrate in sarbatoare legala.

Un program de lucru inuman am vazut recent la un magazin de haine SH in Mazepa. In anunt era specificat ca se lucreaza fara libere si pe salariul minim pe economie. Ideal ar fi sa sesizati la ITM astfel de anunturi, ori de cate ori le vedeti. In caz contrar, angajatorii isi vor permite tot mai multe abuzuri. Unii se erijeaza in postura de victima, pretextand ca situatia economica nu le permite sa ofere un salariu mai mare. Insa, atunci cand nu poti sa oferi mai mult, e de bun simt nici sa nu pretinzi mai mult.

La final o sa va dau un sfat. E o concluzie personala la care am ajuns dupa ani de experienta. Cu foarte mici exceptii, cam toate joburile pentru care exista un anunt sunt proaste. Prima intrebare pe care trebuie sa vi-o puneti este: de ce acest job e liber? Cu siguranta aveti in jurul vostru oameni care au joburi ok. Cati dintre ei s-au angajat raspunzand la un anunt pe care il vedeti ca apare continuu? Aveti impresia ca joburile bune asteapta neocupate si trag de voi sa va trimiteti CV-ul? Eu zic ca nu. Deci, sfatul meu e sa urmariti anunturile care apar, sa fiti cu ochii pe firme, sa fiti cat mai informati si sa nu asteptati sa apara un job ca sa aplicati. Cautati voi acele firme pentru care nu prea vedeti anunturi de angajare, pregatiti-va temeinic si mergeti sa-i impresionati personal. Daca nu fac angajari la acel moment, e posibil sa va retina CV-ul pentru viitor si sa va contacteze direct, fara a mai face public postul.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares