Puterea de a schimba ceva e in mainile noastre

August 19, 2015

Iata cateva exemple aleatorii:

  • In 2009 niste oameni au iesit in strada sa-si manifeste sustinerea pentru Raed Arafat. Au militat pentru mentinerea lui in functie, in conditiile in care presedintele dorea sa-l schimbe. Acei oameni, atat de vocali in strada, au reusit ceva memorabil: sa se impuna! Au avut o voce, o dorinta, o opinie si au luptat pentru lucrurile in care credeau. Au reusit! Presiunea maselor a determinat o alta finalitate pentru acea situatie. Raed Arafat a ramas in functie. Cei multi s-au impus in fata celor care detineau puterea. Au reusit pentru ca, de fapt, cei multi intotdeauna au avut si vor avea puterea!
  • Violatorii din Vaslui au fost in sfarsit condamnati. Din nou presiunea maselor si-a spus cuvantul. Au fost semnate petitii, s-au demarat campanii, toata lumea a avut un cuvant de spus, de la oamenii care au postat pe retele de socializare pana la “vedete” care si-au exprimat punctul de vedere in emisiuni televizate. Si, iata ca acum indivizii in cauza platesc. Aceasta este reusita noastra, a tuturor celor care n-am ramas indiferenti la cele intamplate.
  • Acum cateva luni, am incheiat contract cu Apa Canal pentru bransare separata. Atunci cand au depasit termenele de montaj stabilite in contract am mers la sediul lor si i-am amenintat ca le fac reclamatie la OPC. In decurs de cateva ore, in aceeasi zi, am avut totul montat. Dupa montaj am mers sa-mi iau partea mea de contract, pe care inca nu mi-o inmanasera. Am fost tratata fara pic de respect sau consideratie si mi s-a spus sa vin dupa o luna si jumatate. De aceasta data am sunat la OPC, am facut reclamatie si in scurt timp problema s-a rezolvat. Aceeasi doamna care s-a purtat urat cu mine, acum era toata un zambet. Mi s-au prezentat mii de scuze pentru inconvenient si am fost rugata insistent ca pe viitor sa nu mai apelez la OPC. Altii in situatia mea, cand au vazut ca Apa Canal incalca termenii contractuali, au cautat pe cineva caruia sa-i dea o spaga pentru a-si rezolva problema mai repede…

La polul opus, iata un caz care nu a fost in atentia opiniei publice. Cazul Tundrea. Toate detaliile le aveti aici. Pe scurt, e vorba despre un barbat care a facut 12 ani de inchisoare pentru viol si omor. Dupa 12 ani justitia noastra a descoperit ca a facut o greseala si ca acel om nu e vinovat. L-au eliberat, insa din cauza unor boli contractate in timpul detentiei a murit la scurt timp dupa eliberare. Fiica lui a cerut daune morale pentru suferinta indurata, insa statul i-a acordat doar 5000 euro. Atat a apreciat statul ca valoreaza viata unui om, suferintele indurate de acesta in detentie si traumele fiicei care a asistat neputincioasa la nedreptatile comise. Pentru oamenii astia n-a iesit nimeni in strada. Nu s-au facut petitii, n-au aparut la tv vedete care sa le sustina cauza. Toata lumea si-a vazut de treaba, pentru ca subiectul nu afecta pe nimeni in mod direct. In plus, pare putin probabil ca noua sa ni se intample asa ceva. Si atunci, e mai usor sa spunem “vai, saracul” sau “dumnezeu sa-l ierte” si sa mergem mai departe.

Totusi, recititi cele 3 cazuri enumerate mai sus. Credeti ca fata violata in Vaslui e singura careia i s-a intamplat asa ceva? Bineinteles ca nu. Cazul ei insa a luat amploare si de aceea a fost rezolvat. Cine stie cate alte cazuri asemanatoare exista, de care nimeni nu stie nimic si pentru care vinovatii nu platesc? Si nici nu vor plati, atat timp cat cei multi nu vor avea un cuvant de spus. In cazul celor de la Apa Canal, problema mea s-a rezolvat pentru ca n-am tacut, insa foarte multi au preferat sa apeleze la o cunostinta, sa ofere o atentie si sa plece capul. Credeti ca o astfel de atitudine umila rezolva ceva? Va ajuta pe voi sau pe copiii vostrii in viitor? Eu cred ca dimpotriva, va dauneaza. Comportamentul de tip “capul plecat sabia nu-l taie” reuseste doar sa le dea si mai multa putere celor care va abuzeaza.

Toate aceste lucruri sunt valabile si in relatia voastra cu angajatorii. Ganditi-va la voi, la viitorul vostru si al copiilor vostri. Care credeti ca e cea mai buna decizie? Sa va lasati la mana patronilor sau sa faceti ceva pentru a schimba lucrurile care nu va plac?

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares