Vesti proaste pentru persoanele care nu obtin venituri

September 14, 2015

Conform noului Cod Fiscal, incepand din ianuarie 2016, persoanele care nu obtin venituri sunt obligate sa depuna o declaratie in acest sens la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in vederea luarii in evidenta ca platitor de CASS! Orice persoana care nu obtine venituri are obligatia de a se inregistra la ANAF in termen de 15 zile de la incadrarea in aceasta categorie (a persoanelor fara venit).

In baza declaratiei depuse, ANAF emite o decizie de impunere anuala prin care instiinteaza contribuabilul cu privire la sumele de plata si termenele limita pana la care se poate achita contributia. Plata se va face trimestrial, iar calculul va fi urmatorul.

Cota individuala de contributie la sanatate 5.5% se aplica salariului minim brut pe tara. Salariul minim este momentan 1050 lei, dar din ianuarie 2016, cel mai probabil, va deveni 1200 lei. Deci, 5.5% x 1200 lei = 66 lei/luna.

Retineti ca plata va trebui facuta trimestrial, prin urmare veti plati o data la 3 luni suma de 198 lei.

Noul Cod fiscal mai stabileste ca, pentru persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se calculeaza prin aplicarea cotei de 5.5% asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara!

In schimb, daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se stabileste proportional cu perioada respectiva.

De retinut ar mai fi ca exista si exceptii de la plata acestei contributii si anume:

  • tinerii cu varsta de pana la 26 de ani, daca urmeaza o forma de invatamant;
  • sotul, sotia sau parintii fara venituri, daca se afla in intretinerea unui asigurat;
  • femeile insarcinate si lauzele fara venituri.

Din punctul meu de vedere aceasta prevedere este ilogica si abuziva. Insa, in lipsa unei majoritati care s-o conteste, ea se va aplica din 2016, inclusiv celor care habar nu au de existenta ei. Va recomand sa dati share si sa va informati apropiatii care se afla in aceasta situatie.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares