Firmele din Galati care utilizeaza munca “la negru”

September 16, 2015

Pe site-ul ITM-ului (itmgalati.ro) la capitolul “Informatii de interes public” puteti gasi lista angajatorilor care utilizeaza munca nedeclarata. Asa cum veti vedea, ei nu sunt putini. Conform statisticilor ITM, in 2014 s-au aplicat sanctiuni pentru 114 firme ce practicau munca la negru, iar numarul persoanelor depistate fara contract de munca, in acelasi an, a fost de 1029.

Cei care lucreaza ilegal sau cei care se gandesc sa accepte o astfel de intelegere cu angajatorul ar face bine sa fie informati cu privire la consecintele muncii nedeclarate. Angajatorul e pasibil de amenda intre 10 000 lei si 20 000 lei, daca numarul persoanelor depistate fara forme legale este de maximum 5, iar daca se depaseste acest numar, fapta este penala si poate fi pedepsita cu pana la 2 ani de inchisoare. In acelasi timp, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract de munca se sanctioneaza cu amenda intre 500 -1000 lei.

Prin urmare, si lucratorul suporta consecintele muncii nedeclarate, fie ca accepta tacit acest lucru, fie ca este neinformat sau chiar dezinteresat de practicile angajatorului cu privire la persoana sa.

In ceea ce priveste firmele aflate pe lista neagra a ITM, avem surpriza sa constatam ca, printre ele se afla si nume cunoscute, prestigioase, sau cu vechime in Galati. Pentru unele dintre aceste firme exista anunturi de angajare ce apar continuu. E si normal ca o firma care nu-si respecta angajatii sa aiba o fluctuatie de personal mare si sa intampine probleme majore in a-si retine angajatii valorosi.

Iata cateva nume aflate pe lista rusinii:

 • Gamacris
 • Cafe Anglais
 • Serafin
 • Grup sapte (au tot postat anunturi de angajare pe “Angajari Galati” pentru lucrator universal in Carrefour)
 • Aquarius Seafood (Trattoria Alfredo)
 • Alpin Construct (au postat recent in “Angajari Galati” anunturi pentru “meseriasi necalificati“, ca sa-l citez pe dl Sorin Cara, administratorului grupului. Dansul afirma ca verifica personal veridicitatea anunturilor preluate si postate de el pe grup. Probabil de aceea a si impus regula pumnului in gura, mentionand ca sunt interzise comentariile la anunturi, precum si comentariile la adresa celor care posteaza aceste anunturi, in speta, angajatorii. Sintagama “meseriasi necalificati” era, evident, doar o modalitate a angajatorului de a plati un alpinist utilitar care lucreaza la inaltime, cu salariu de necalificat. Acum ca a fost amendat de ITM, se vede nevoit sa si angajeze…)
 • Kaufland Romania
 • IPS – firma de paza (care se pare ca s-a transformat in SRS)

Acestea sunt doar cateva exemple, insa lista e mult mai ampla. De asemenea, sunt ferm convinsa ca aceste 114 cazuri de munca nedeclarata reprezinta doar cazurile depistate, nu numarul total de firme care lucreaza ilegal. Imi bazez afirmatia pe nenumaratele mesaje pe care le primesc, in privat, pe aceasta tema. Insa numele firmelor respective nu le voi face publice, intrucat nu am dovezi. Sunt doar spusele celor care au lucrat acolo si mi-au impartasit experienta.

Recomandat ar fi sa nu va ascundeti in depozitul cu faina (asa cum am aflat ca se procedeaza la unele firme de panificatie cand vine un control), nici sub birou si nici cu capul in nisip ca strutul. Acest comportament nu reuseste decat sa va faca rau voua, iar pe termen lung si copiilor vostri, intrucat le cultivati un mediu de munca opresiv.

Situatia nu se va schimba decat prin participarea noastra activa, nu asteptand o minune cereasca. Deci, la treaba.

2 Comments

 • ipatescu September 16, 2015 at 10:57 PM

  adaugati si tipografia romprima pe lista

 • monicadrosu September 17, 2015 at 1:23 AM

  Lista e deschisa si poate continua. Sunt convinsa ca s-ar putea dubla, cel putin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares