De ce nu vor galatenii sa munceasca?

September 17, 2015

Am aflat de pe presagalatibraila.com ca galatenii nu se inghesuie sa se angajeze. Redau in continuare o parte din articolul lor, in speta, afirmatiile directorului AJOFM Galati.

“Având în vedere numărul mare de şomeri din judeţul Galaţi (19.434, la finele lunii iulie), ai crede că orice ofertă de locuri de muncă ar trebui să îşi găsească imediat doritori, însă realitatea este alta: nici o treime din cele 150 de locuri de muncă puse la dispoziţie gălăţenilor, de un angajator din Timiş, nu a fost ocupată. Este vorba despre SC Delphi Packard Romania SRL, din Sânnicolau Mare, județul Timiș, care, luna trecută, a organizat trei burse de locuri de muncă la Tecuci, Tg. Bujor şi în comuna Costache Negri. Firma a căutat să angajeze operatori asamblare pentru cele mai noi și moderne linii de producție, oferind un salariu de încadrare de 1.230 brut de lei (ce poate crește, funcție de performanțe – bonus de performanță – 10%, bonus de prezență – 15%), acordarea de bonuri de masă, al 13-lea salariu, iar o dată pe lună asigură, gratuit, un drum acasă, pentru angajat. În plus, oferta mai cuprindea și cazarea gratuită, asigurarea a două mese pe zi, micul dejun și prânzul și asigurarea de asistență medicală în incinta fabricii. Contractul de muncă este pe o perioadă determinată, de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire. Totuşi, rezultatele celor trei burse de locuri de muncă nu au fost grozave. “S-au prezentat în jur de 2-300 de persoane interesate şi înţeleg că în jur de 40 au fost angajate”.

Cum suna aceasta oferta? Atatea beneficii enumerate unul dupa altul trebuie sa fie atractive, nu? Totusi, sa analizam mai amanuntit oferta.

Angajatorul este din judetul Timis, iar locurile de munca oferite sunt in Sannicolau Mare, adica la 67 km NV de Timisoara! Ruta Galati – Sannicolau Mare nu exista momentan in transportul feroviar, deci nu putem ajunge acolo cu trenul, direct. In cautarile mele pe internet nu am gasit nicio alta varianta de transport pana acolo. Insa, poate aranjeaza angajatorul ceva. Asa cum imi imaginam, Sannicolau Mare nu e chiar o destinatie populara printre galateni. Sa consideram Timisoara ca punct de reper. Un bilet de tren doar dus pana la Timisoara costa intre 122 si 160 de lei. Angajatorul afirma ca asigura un drum acasa pe luna, insa nu se specifica daca e vorba doar de drumul spre casa sau acopera si intoarcerea la munca. Daca e doar dus, angajatul e cel care va trebui sa suporte cheltuielile cu transportul la intoarcere.

Trenul pana la Timisoara face intre 14 si 17 ore. Cu masina, google ne spune ca distanta poate fi parcursa in aproximativ 11 ore. Oricum ar fi, e foarte mult si foarte scump. Venirea acasa in weekend e mai mult un inconvenient, atat din punct de vedere financiar, cat si ca timp. E lesne de inteles de ce acest job nu a fost de interes, mai ales pentru cei care au copii.

Am ajuns la salariu. Sa avansezi suma bruta a salariului, intr-o oferta, denota lipsa de bun simt. Cu atat mai mult cand te adresezi unor oameni fara prea multe studii sau cunostinte legislative. Nu cred ca localnicii fara un loc de munca din Tecuci, Tg. Bujor si Costache Negri erau interesati de salariul lor brut. Insa, suma bruta suna mai atractiv. Deci, hai sa inducem oamenii in eroare. Cat priveste salariul net, el este de 899 de lei. Acum parca nu mai suna asa de bine oferta, mai ales cand pui in balanta ceea ce ai de pierdut, adica timpul petrecut cu familia.

In ceea ce priveste bonusurile, ele nu sunt fixe si nici garantate, prin urmare e mai recomandat sa ne raportam la ceea ce e sigur.

Multe persoane din zona rurala lucreaza ca zilieri. Din cate stiu eu plata e de 50-60 de lei pe zi. La 50 de lei pe zi avem 1000 de lei pe luna, deci mai mult decat ar castiga la 800 de km departare de casa si de familie.

Un semn mare de intrebare il ridica tocmai aceasta distanta. De ce angajatorul respectiv nu angajeaza persoane din Sannicolau Mare sau din imprejurimi? De ce sa vii tocmai in celalalt capat al tarii pentru a cauta muncitori? Daca nu v-ati prins inca de raspuns, va dau eu un indiciu: Galatiul e fruntas la numarul de someri. Pentru un angajator din vest, unde salariile sunt mai mari, asta suna a disperare pentru galateni si a economie pentru el. Cu alte cuvinte, de ce sa plateasca un angajat din Timisoara cu un salariu la standerdele zonei, cand poate veni in Galati, unde va gasi sclavi dispusi la munca multa si bani putini.

Ei bine, atat angajatorul, cat si directorul AJOFM au avut parte de o surpriza. Concluzia lor a fost ca galatenii nu vor sa munceasca.

Eu zic ca interesul pentru un loc de munca exista. Chiar si pentru acesata oferta s-au prezentat cateva sute de oameni la bursa locurilor de munca. Daca nu s-au impins ca la moaste sa ajunga sa pupe mana celui care a catadicsit sa le arunce un os, asta nu inseamna ca nu doresc sa munceasca. Poate ca inseamna ca s-au saturat sa fie subvalorati si exploatati. Iar cand accepta conditii de munca mizere, vor macar sa stie ca sacrificiul lor inseamna o viata mai buna pentru copii si familie. De aceea multi aleg varianta de a pleca in strainatate. Insa, la Sannicolau Mare ce multumire ar avea muncind pentru 899 de lei?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares