Galatenii vor sa munceasca, dar nu prea au unde

September 21, 2015

In articolul anterior, intitulat De ce nu vor galatenii sa munceasca? va spuneam despre o oferta de angajare in judetul Timis. Angajatorul, din Sannicolau Mare, a organizat special pentru galateni o bursa a locurilor de munca in zonele rurale, mai exact in Tecuci, Tg. Bujor si Costache Negri. Oferta era de 150 de locuri de munca, din care a reusit sa ocupe doar 40, spre dezamagirea directorului AJOFM care a si concluzionat ca galatenii nu sunt interesati de un loc de munca. Va reamintesc ca oferta cuprindea un salariu de 899 lei, el putand creste in functie de numarul orelor suplimentare prestate. Cazarea se facea cu 4 persoane in camera si baie la comun. Teoretic, se deconta un drum acasa pe luna, dar cum distanta dintre Galati si Sannicolau Mare e de aproximativ 800 km, iar mijloace de transport nu sunt, venirea acasa ar fi fost imposibila.

Angajatorul n-a dorit sa-si caute forta de munca in Sannicolau Mare, in Timisoara sau in zonele din apropiarea punctului de lucru, pentru ca, in vest oamenii nu prea acccepta sa munceasca pe nasturi. Ce si-a zis, atunci, angajatorul? Sa venim in Galati, unde rata somajul este printre cele mai mari si sa le aruncam saracilor un os. Cu siguranta nu vor baga de seama ca i-am mancat noi carnea si se vor napusti, flamanzi, sa-l roada. Iata, insa ca n-a fost chiar asa.

Desi interesul galatenilor pentru un loc de munca exista – drept dovada prezenta a 2-300 de oameni la targurile de joburi organizate in zonele rurale – oferta aceasta n-a prezentat prea mult interes din motive evidente. Nimeni nu doreste sa-si lase familia, pentru a munci in celalalt capat al tarii cu 899 de lei. Cei care fac acest sacrificiu, il fac pentru a pleca in straintate, unde oferta e ceva mai generoasa.

Noutatea, fata de articolul trecut, consta in informatiile primite de la un candidat ce a fost selectat pentru a fi angajat la firma din Sannicolau Mare, insa a refuzat oferta. Astazi, persoana respectiva a primit un telefon din partea angajatorului care i-a propus o alta oferta. Ma rog, oferta financiara era aceeasi, insa, de data aceasta angajatorul a renuntat la varianta de cazare cu 4 persoane in camera. Propunerea era ca fiecare angajat sa aiba propria camera, asa cum e si uman, de altfel.

Bineinteles ca, aceasta timida incercare de a umaniza oferta, n-a produs schimbari majore in decizia candidatilor. E nevoie de mai mult, pentru ca, galatenii sa se bata pe aceste locuri de munca, asa cum, probabil, se astepta angajatorul. Insa e un pas, e un semn ca si angajatorii au nevoie de noi, asa cum si noi avem nevoie de ei.

Conteaza enorm de mult abordarea firmei si modul in care stie sa foloseasca cultura organizationala in avantajul ei. Daca oamenii sunt tratati ca niste vite in staul, la un moment dat vor fugi de nebuni pe camp. Insa, daca angajatorul se asigura ca mediul de munca este unul uman, decent, cu un minimum de respect si consideratie pentru nevoile si dorintele angajatului, atunci va avea parte de surprize placute. Oamenii vor face diferenta intre un angajator care ii respecta si ii intelege si unul care ii vede doar ca pe niste cifre, cu potential de a produce si mai multe cifre. Si vor alege in consecinta. Cand exista consideratie pentru angajati, acestia vor manifesta la randul lor intelegere.

Desi, poate parea greu de crezut, exista si angajatori umani in Galati. Ca sa-i gasiti mai usor, orientati-va dupa numarul de anunturi de angajare publicate. Cu cat vedeti mai multe, pentru acelasi post, cu atat e bine sa fugiti mai departe de firma respectiva. Mai mult, feriti-va de anunturi in general si faceti-va curaj sa abordati firmele care nu promoveaza niciun loc de munca vacant. S-ar putea sa aveti surprize placute. Si retineti ca orice oferta e o invitatie la negociere. Firmele vor pleca intotdeauna de la minimum, insa pot oferi mai mult. Depinde si de voi cum va impuneti asteptarile si cat de mult pret puneti pe valoarea pe care o aduceti angajatorului. Nimeni nu va va aprecia mai mult decat o faceti voi. Iar atunci cand va vindeti ieftin, ii transmiteti angajatorului ca e ok sa va trateze ca pe o marfa la mana a doua. Ceea ce va si face, fara indoiala.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares