Nu esti platit pe ora, esti platit pentru valoarea pe care o aduci orei

September 22, 2015

In ultima vreme, angajatorii au adoptat un motto, importat de pe alte meleaguri, unde drepturile angajatului se mai si respecta. El zice asa: nu esti platit pe ora, esti platit pentru valoarea pe care o aduci orei. Ei bine, da, acest lucru este adevarat, dar din gura unui angajator semianalfabet, care nu cunoaste si nici nu respecta legea si drepturile angajatului, nu poate suna decat insultator. Mai ales daca acel angajator ofera minimul pe economie si se asteapta ca angajatul sa cumuleze responsabilitatiile aferente a cel putin 3 functii si, eventual sa faca si performanta.

Am vazut, de curand, pe grupul “Angajari Galati” un anunt de angajare. Nu mai retin pentru ce functie si nici macar pentru ce firma, dar tin minte ca era vorba de un post de executie, gen vanzator, operator curatenie, etc. Cineva intreba la comentarii ce salariu se ofera. Raspunsul a fost cel care m-a dezgustat si m-a revoltat deopotriva, consolidandu-mi parerea proasta despre angajatorii galateni, in marea lor majoritate. Citez raspunsul: “salariul reflecta, in bani, valoarea adaugata de angajat la activitatea firmei”. Bleah. Cat tupeu! Cata ipocrizie! Cata nesimtire!

Daca era vorba de o functie de conducere, spre exemplu in vanzari, puteam sa inteleg. Insa, “Angajari Galati” nu e un grup unde se posteaza anunturi de angajare pentru persoane cu studii superioare. Nu se posteaza nici macar joburi decente, pentru ca, foarte multe anunturi sunt fie pacaleli, fie permanentele anunturi de videochat sau masaj erotic, fie solicitari abuzive din partea unor semianalfabeti.

Fiind vorba de un post de executie care are sarcini concrete si exact stabilite, un post ce nu presupune atributii creative ce s-ar putea transforma in valoare cunatificabila pentru firma, sa raspunzi in acest fel unui om aflat in cautarea unui loc de munca, mi se pare lipsit de bun simt.

Sa luam ca exemplu un vanzator. El are, de regula, salariul minim pe economie, plus un foarte mic procent din vanzarile magazinului. Cum sa-i spui acestui vanzator ca, salariul lui reflecta, in bani, valoarea adaugata la activitatea firmei?! E strigator la cer.

N-ar fi mai uman, mai normal, mai politicos, sa te adresezi viitorului angajat in felul urmator?

“Magazinul nostru are nevoie de un lucrator comercial pentru punctul de lucru din… Fiind o afacere de dimensiuni modeste, posibilitatile financiare ale firmei sunt si ele reduse. De aceea, salariul oferit este cel minim pe economie, insa, pentru ca ne dorim sa crestem impreuna, va oferim un procent de… (decent, nu 0.01%) din vanzari. Va asiguram un mediu de lucru placut, un program intelegator si un liber cu ocazia zilei de nastere. Asteptam cu interes CV-urile voastre”.

Parca suna mai atractiv decat: “Angajez vanzatoare, varsta intre 18-30 ani, obligatoriu experienta si foarte bune cunostinte de contabilitate. Salariul minim, relatii la tel…”

Daca angajatorii ar proceda ca in primul exemplu, eu sunt convinsa ca ar avea parte de mai multi candidati si s-ar plange mai putin de fluctuatia de personal si de lipsa seriozitatii din partea angajatilor. In prezent, nivelul de stres indus artificial de catre angajatori angajatilor este atat de mare, incat acestia din urma ar face imediat diferenta intre un mediu de munca descris de primul exemplu si unul toxic, in care au fost obisnuiti sa munceasca, probabil, toata viata. Vor alege cu mult mai multa incredere un angajator care posteaza un anunt uman. Vor avea alta disponibilitate de a munci, alta implicare si alta stare de spirit. Iar angajatorul nu va face decat sa beneficieze de pe urma acestor lucruri.

Oare e chiar atat de greu sa fii om?

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares