“Nu e nevoie de concediu medical, e suficient ca ne-ai anuntat”

September 24, 2015

Am primit un telefon de la cineva care mi-a povestit urmatoarea intamplare. Prietena lui lucra la un binecunocut fast food din zona Spitalului Judetean si intr-o zi s-a simtit rau. A telefonat sa anunte ca nu poate veni la serviciu, insa seful i-a spus sa vina oricum. Nu a vrut sa auda nici de liber, nici de concediu medical, de nimic in afara de prezenta ei la lucru. Fata s-a dus, asa rau cum se simtea, pentru ca – nu-i asa? – ordinele sefului se executa, nu se discuta. Ca in armata. Ajunsa la locul de munca a constatat ca nici macar nu era nevoie de ea acolo, intrucat tura ei era acoperita. A ramas, totusi, pentru ca asa i s-a spus.

De a 2 a zi s-a simtit si mai rau si nu a mai putut sa vina. I-a fost teama sa mai sune sa anunte, pentru ca stia ca i se va cere sa vina oricum. Asa ca n-a sunat. Cand si-a revenit si s-a simtit apta de munca, deja ii era rusine de situatia creata si nu mai stia ce sa faca. Nu mai avea curajul nici sa sune, nici sa se prezinte la munca.

In cele din urma, a vorbit cu o colega de la care a aflat ca ii vor inchide contractul disciplinar, pentru absente nemotivate. Atunci a intrat in panica si am primit telefon de la prietenul ei care stia cu ce ma ocup.

Un exemplu oarecum similar este cel al unchiului meu care si-a sunat angajatorul sa anunte ca este in spital si ca, la externare va trimite firmei un concediu medical. Le-a cerut si o adeverinta de salariat, necesara pentru eliberarea certificatului medical, insa replica angajatorului a fost: “nu e nevoie de concediu medical, e suficient ca ne-ai anuntat“. Cand si-au dat seama ca unchiul meu isi stia drepturile, i-au spus ca ii accepta concediul medical, insa ca nu va fi platit, intrucat daca aduce certificatul medical dupa externare este prea tarziu pentru a-l mai inregistra in contabilitate.

IMG_20150924_172130 (4)Iata ce ar trebui sa stiti atunci cand va gasiti in situatii similare.

Atunci cand va simtiti rau si nu va puteti prezenta la serviciu, telefonati sa anuntati acest lucru. Nu cereti permisiunea angajatorul sa va fie rau! Rau deja va este. Prin urmare, doar instiintati angajatorul cu privire la starea voastra de sanatate. Sunteti obligati sa o faceti, indiferent cat de teama v-ar fi de reactia acestuia, mai mult sau mai putin controlata…

De asemenea, trebuie sa va prezentati la medicul de familie sau medicul specialist, pentru a obtine un certificat medical care sa dovedeasca, legal, incapacitatea de munca. Daca starea voastra de sanatate este atat de deterioarata incat nu va puteti deplasa la medic, fie apelati la urgente, fie (daca e vorba de o raceala sau ceva mai putin grav) telefonati medicul de familie si anuntati problema. Astfel veti putea obtine un certificat medical din data in care ati absentat de la serviciu.

Daca asteptati sa va simtiti mai bine si mergeti la medic ulterior, in speranta ca va va acorda un concediu medical retroactiv (pentru zilele din urma), acest lucru nu se va intampla.

In cazul in care sunteti internat in spital, concediul nu vi se acorda decat la externare sau, daca perioada internarii este mai mare, la sfarsitul fiecarei luni.

Nu va lasati convinsi de angajatorii care va spun ca nu puteti aduce certificatul, ca e prea tarziu. Termenul limita pentru depunerea unui concediu medical este data de 5 ale lunii, in cazul certificatelor eliberate pentru luna anterioara. Deci, daca aveti concediu medical in luna septembrie, il puteti prezenta angajatorului, pana cel tarziu 5 octombrie.

Daca angajatorul refuza sa-l primeasca, puteti face dovada trimiterii lui prin posta, cu confirmare de primire, si/sau puteti reclama acest fapt la ITM. Insa, nu credeti niciodata pe cuvant ceea ce vi se spune, mai ales daca persoana care va ofera informatia, nu are niciun interes in a va face un bine.

Ideal ar fi ca atunci cand prezentati concediul medical sa va faceti o copie, pe care sa luati nr de inregistrare de la firma. Aceasta este dovada ca ati prezentat angajatorului concediul in termenul stabilit. Orice incercare de eschiva ulterioara, de la plata zilelor aferente, va fi usor de dovedit.

Daca va conformati incercarilor de intimidare ale angajatorului si nu prezentati certificatul, e foarte posibil ca, nu doar sa nu fiti platit pentru zilele respective, dar chiar sa fiti si concediat pentru neprezentare la locul de munca.

Lipsa de informare, precum si informarea gresita va pot dauna grav, deci dati share, sa ajunga la toti cei care au nevoie.

2 Comments

  • ciurea gina October 4, 2015 at 8:24 PM

    Nu am inteles partea Daca esti in C.M in care esteinclusa o sambata si o duminica nu pot fi platite dar ti se iau 2 libere

  • monicadrosu October 5, 2015 at 11:13 AM

    Asta pentru ca nu lucrati legal. Probabil sunteti angajata cu 8 ore in contract, dar de fapt lucrati in ture. Asta ar fi explicatia. Daca legal figurati cu 8 ore/zi de luni pana vineri, e clar de ce nu va pot plati pentru S-D. Dar va iau din zilele libere pentru ca de fapt lucrati si in weekend. E un abuz si ar trebui sa luati masuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares