‘Meseriasi necalificati’ sau cum ne pacalesc angajatorii

September 26, 2015

Alternative la CIMDaca va intrebati de unde vin firmele cu fel si fel de ‘inventii’ pentru a ocoli contractul de munca, aveti in poza alaturata un fragment dintr-un e-mail primit de mine azi. Poate nu stiati, dar exista firme care se ocupa cu asa ceva: consiliaza angajatorii cu privire la modalitati de a face mai multi bani, platind cat mai putin la stat.

Cei care au redactat aceasta lucrare incearca sa induca in eroare angajatul, afirmand ca alternativele propuse il avantajeaza si pe el, nu doar pe angajator. Se merge atat de departe, incat se folosesc, intentionat, exprimari menite sa induca in eroare un ochi neexperimentat, cum e cel al angajatului.

In detrimentul angajatilorActivitatea dependenta, subliniata in poza alaturata se refera la activitatea prestata de un angajat pentru angajator. Ea presupune o relatie de subordonare intre cele 2 parti, angajatul beneficiind de toate avantajele unui contract individual de munca.

Activitatea independenta se refera la o relatie de colaborare. De exemplu, atunci cand o firma apeleaza la o PFA pentru a-i tine evidentele contabile. PFA-ul nu i se subordoneaza firmei, insa nici nu are beneficiile ce decurg dintr-un contract de munca (contributii platite la stat, concediu de odihna platit, concediu medical platit, concediu de crestere copil, etc).

Lucrarea de fata incurajeaza angajatorul sa evite activitatea dependenta. Insa ea nu este o alegere, este o situatie in care firma se incadreaza sau nu. De exemplu, daca e nevoie de o secretara, e clar ca aceea e o activitate dependenta. Secretara depinde de logistica asigurata de firma pentru a-si desfasura activitatea, activitate ce ii este controlata si supervizata de angajator. Prin urmare, se impune incheierea unui contract de munca.

Daca firma are nevoie de un zugrav sa-si renoveze sediul, e evident ca nu-l va angaja, ci va apela la o firma sau un PFA care sa-i execute lucrarea. Aceea este o relatie independenta, pentru ca zugravul vine cu materiale proprii, isi stabileste singur programul si timpul de executie si nu exista o relatie de subordonare.

Muncitori calificatiCele subliniate aici mi se par culmea nesimtirii. Insa ele se intampla chiar sub nasul vostru. Mai tineti minte cand scriam revoltata despre anuntul postat de Sorin Cara in gruprul facebook ‘Angajari Galati’? Cel in care explica cu tupeu unui candidat ca nu e nimic in neregula la faptul ca firma respectiva cauta un “meserias necalificat” pentru a lucra pe post de alpinist utilitar. Gasea foarte normala aceasta cerinta si chiar a incercat sa dea si o definitie sintagmei. A afirmat ca meseriasul necalificat este o persoana ce va fi angajata ca muncitor necalificat, insa trebuie sa aiba experienta avand in vedere ca se lucreaza la inaltime si este un job destul de periculos. Acum recititi cele subliniate cu rosu din poza din stanga. Cred ca lucrurile sunt clare, nu? Angajatorul nu vrea sa va plateasca contributiile la stat si nici alte drepturi ce deriva din calitatea voastra de angajat. Prin urmare alege sa nu angajeze alpinisti utilitari ci muncitori necalificati care sa presteze fix aceeasi munca, dar sub o titulatura mai avanatajoasa financiar.

Contract de comisionIata si incercarea de inducere in eroare despre care vorbeam la inceputul articolului. Activitatea pe baza de comision nu e preferata de nimeni. Toata lumea ar prefera siguranta unui salariu lunar garantat si unor contributii la stat platite. Corect ar fi sa afirmam ca acest contract de comision nu prejudiciaza somerii (atentie, insa, e vorba doar de somerii aflati in plata!) si angajatii care au deja un contract de munca si pe langa el doresc sa lucreze pe baza de comision. Daca vorbim de o persoana care nu lucreaza si nici nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, atunci acea persoana nu va gasi niciun avantaj in contractul de comision, dimpotriva! Diferenta este ca, somerii indemnizati, precum si angajatii care au deja acest statut cand decid sa lucreze si in baza contractului de comision, au contributii platite la stat. Vor fi, deci, mai putin afectati de aspectele negative aduse de contractul de comision.

Cine nu detine toate informatiile si citeste la repezeala fraza de mai sus, poate avea impresia ca e o idee buna sa incheie un contract de comision. Nu e.

Cititi, informati-va si puneti intrebari acolo unde aveti neclaritati. Nu poate fi decat in avantajul vostru.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares