Salariu atractiv, corelat cu performanta

October 3, 2015

salariucorelat cuperformantaPrimesc zilnic alerte de joburi. Uneori de ordinul zecilor, pentru ca am cont cam pe toate site-urile de profil + LinkedIn. Si in fiecare zi o iau de la capat, cintind aceleasi anunturi pentru joburi pe care le stiu de luni bune. Mai apar si joburi noi, dar entuziasmul imi dispare rapid cand constat ca toate sunt la fel.

Atat firmele de recrutare, cat si angajatorii sunt fanii cliseelor insusite rapid si ridicate la rang de profesionalism. Acesti pelicani, depozitari ai gunoaielor Europei (si nu numai), preiau fara discernamant orice idee internationala, strigand Evrika!

Asa am ajuns sa dau ochii peste cap a lehamite, de la primele randuri dintr-un anunt de angajare. Dupa cum observati in poza din stanga, fie ca vreti sa fiti geamgiu, consultant vanzari, asistent medical sau lucrator in Smulti market… toate functiile enumerate au acelasi numitor comun: un salariu atractiv corelat cu performanta.

Din cauza ca am lucrat aproape 10 ani in HR, rabdarea mea pentru astfel de clisee este ca si inexistenta. Din perspectiva mea, adica aceea a bunului simt, salariul nu poate fi ‘corelat’ decat cu responsabilitatiile postului. Performanta e acel extra efort sau extra indemanare/pricepere/talent, ce se rasplateste suplimentar. De aceea exista bonusurile. Am zis bonusuri, nu bonuri (de masa), pe care unii le acorda pentru a stimula… performanta!?!?

Mi se pare o dovada clara de lipsa de omenie si bun simt sa folosesti cu mandrie un limbaj decupat din dex-ul international, pentru a descrie beneficiile unui job care plateste minimul pe economie. Sau 2 lei peste minim, daca esti de acord sa-ti faci domiciliu stabil la locul de munca si, evident, performanta.

Cum face un geamgiu performanta? Sau un lucrator comercial in Smulti market? Cred ca raspunsul angajatorilor, in aceste cazuri, nu ar fi nici legal, nici uman si, posibil, nici logic.

Mai e nevoie sa mentionez ca nu trebuie sa va asteptati la nimic bun de la joburile ‘copy-paste’? Sper ca nu. Si mai sper ca si voi cautati cu interes acele anunturi formulate in limba romana, nu emise parca de un robot, pentru alti roboti, pusi la munca silnica, eventual si cu termen de garantie nelimitat.

Suntem oameni, ne mai si imbolnavim, avem si probleme personale, mai avem si o viata personala in afara orelor de munca. Nu putem face mereu performanta. Iar daca o facem, ne asteptam si la o recompensa pe masura sau, macar la bunavointa si recunoastere din partea angajatorului. Nu la tipete, incercari de intimidare, promovari preferentiale si tentative de sabotaj.

Cine a avut parte de cele din urma, va da ochii peste cap si va cauta alternative la joburile care ofera ‘salariu atractiv corelat cu performanta’. Si bine va face. Chiar daca asta inseamna ca va intra in dizgratia directorului AJOFM care il va baga in oala celor care ‘nu vor sa munceasca’.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares