Cele mai profitabile firme din Galati

October 7, 2015

Cei care sunt in cautarea unui loc de munca stiu cat de greu este sa gasesti ceva decent. Nu bine platit, dar macar decent. Adica un program corect si legal si un salariu care sa nu te revolte si sa te puna pe fuga cand il auzi. E mult pentru Galatiul zilelor noastre si e mult pentru ca nu putem vorbi de un mediu de afaceri in Galati.

Afaceristii galateni sunt, in marea lor majoritate, niste capatuiti. Fie s-au nascut intr-o familie bogata si au devenit patroni odata cu majoratul, fie au facut diverse “invarteli” prin tari vecine si acum s-au intors cu pretentii de antreprenori. Nu mai conteaza ca au uitat si bruma de cunostinte de limba romana pe care au avut-o la plecare. Oricum ar fi, aproape toti patronii galateni au in comun un singur lucru: meltenismul.

Este foarte probabil, ca dupa ceva timp de cautari soldate cu esec, sa ajungem sa ne pierdem speranta, stima de sine, simtul propriei valori si sa devenim tentati sa acceptam orice. Uneori suntem atat de absorbiti de neajunsurile noastre, incat nici nu constientizam schimbarile care se produc in noi.

Ne trezim ca luam de bun tot ce ne spune angajatorul, iar nemultumirile le acceptam firesc, spunandu-ne ca mai mult nu se poate in Galati. Uneori, asa este. Nivelul la care se afla piata muncii in acest oras, nu permite dezvoltarea unei cariere si nici macar un trai decent.

Insa, exista si exceptii. Exista destule firme care pot oferi si cariere si un trai decent. Exista firme care isi permit financiar sa-si motiveze angajatii. Sunt companii mari, unele dintre ele cu deschidere nationala sau chiar internationala care nu au nicio scuza, daca inca mai folosesc politica fricii pe post de factor motivant.

In acest link gasiti un articol despre cele mai profitabile firme din Galati, premiate in cadrul editiei locale Topul National al Firmelor Private din Romania. Premiantii au fost impartiti in 3 categorii: firme mari, mijlocii si mici, toate fiind aplaudate pentru activitatea lor si pentru impactul pozitiv asupra mediului de afaceri din Galati. De asemenea, aflam detalii impresionante referitoare la cifrele de afaceri sau profitul obtinut in anii precedenti.

Din motivele pe care le-am redat in postarea anterioara, nu voi nominaliza firmele in cauza. Va spun in schimb cum privesc eu firmele aplaudate si premiate.

In cadrul lor ma astept sa gasesc un mediu de lucru profesionist, adaptat standardelor actuale. Ma astept la conditii de lucru si echipamente necesare desfasurarii activitatii moderne. Ma astept ca aceste companii sa aiba un plan de cariera pentru angajati, bine pus la punct. Ma gandesc la diverse programe de formare profesionala, la pachete de compensatii si beneficii, la stimulente atat financiare, cat si non-financiare. Pentru ca – nu-i asa? – tocmai ce am citit despre impresionantele lor cifre de afaceri si despre profitul ametitor.

Ei bine, daca atunci cand particip la un interviu pentru un post in cadrul unei astfel de firme, constat ca in afara e vopsit gardul si inauntru e leopardul, acea firma e ultima pentru care mi-as dori sa lucrez. O firma care nu-si respecta angajatii nu valoareaza nimic, indiferent de premiile pe care le primeste.

Atunci cand lucrez pentru un meltean capatuit stiu din start ca nu ma pot astepta la prea multe, pentru ca un astfel de patron nu are nici educatia, nici cunostintele profesionale, nici inteligenta si probabil nici bunul simt, necesare desfasurarii activitatii firmei, astfel incat ea sa prospere prin angajatii ei.

Insa, atunci cand lucrez pentru o firma ce se mandreste cu un panou de diplome si trofee, pe care le si afiseaza ostentativ, pretentiile mele cresc. In cazul in care se dovedeste ca pretentiile sunt rezervate doar firmei, iar eu trebuie sa spun multumesc ca primesc un salariu, atunci nu mai e nicio diferenta intre meltean si o firma multiplu premiata. Desi, daca ma gandesc bine, exista o diferenta: sinceritatea. Melteanului ii lipseste “diplomatia” specifica firmelor ce joaca in liga intai, astfel incat voi cunoaste din start abuzurile la care ma supun lucrand pentru el. Firmele “de top” au obiceiul de a le masca sub diverse forme, astfel incat sa ai senzatia ca daca nu te conformezi, tu esti de vina ca nu vrei sa muncesti sau ca nu poti sa te ridici la nivelul asteptarilor.

Eu personal, prefer sinceritatea. Iar cel putin 2 dintre firmele enumerate acolo sunt pe lista mea neagra, pentru ca am avut de-a face cu ele in mod direct, nu din auzite. Nu le mentionez aici, din motivele evidentiate mai sus, insa cei care doresc informatii sunt asteptati cu intrebari pe grupul facebook Angajat in Galati, sau in privat.

Voi pentru cine preferati sa munciti?

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares