Angajarea, pe intelesul tuturor

October 28, 2015

Inainte de a explica cateva sintagme din anunturile de angajare cel mai des intalnite, ma voi referi putin la piata muncii din Galati. Ea poate fi usor asemanata cu un camp de lupta. Insa, nu cu unul modern. Exista doua tabere de neanderthali in permanent conflict. Una e inarmata cu bate si pietre pe care le foloseste ofensiv, din instinct, de cele mai multe ori, fara un motiv sau scop definit. Cealalta e mult mai numeroasa, dar nu intelege ca batele si pietrele sunt la indemana oricui, asa incat, singura ei arma ramane fuga.

Desi s-ar putea uni pentru a progresa, cele 2 tabere aleg sa traiasca separat, iar atunci cand se intalnesc pe acelasi teritoriu batalia e crancena. Cei cu bate ataca fara discernamant, restul fug, bolborosind ca pentru ei si blestemand soarta potrivnica. Cei ramasi in picioare, la sfarsit, o iau de la capat a doua zi, luptand doar pentru a supravietui.

Nu cred ca sunt departe de realitate atunci cand fac aceasta analogie. Oricat de multe pretentii de civilizatie am avea, adevarul e ca majoritatea ne gasim locul in una din cele doua tabere. Partea buna e ca unii au intrezarit varianta unei a treia tabere si se aduna deja.

Pentru ca suntem, totusi, in 2015 2017 trebuie sa pastram macar aparentele civilizatiei. Prin urmare, ne deghizam batele si pietrele in expresii diplomate. Iata cateva dintre cele mai des utilizate (mult prea des utilizate) sintagme ale angajatorilor in relatia cu angajatii si ceea ce inseamna ele de fapt.

Sintagme din anunturile de angajare:

Marim echipa – angajam non stop pentru acelasi post, pentru ca nu sta nici dracu’ mai mult de o luna;

Echipa tanara si dinamica – nu stim nici noi prea bine ce inseamna, dar am auzit ca e o dovada de profesionalism sa mentionam asta la beneficii;

Cu chef de munca – dispus sa-si faca mutatie in buletin la locul de munca;

Relatii in privat – jobul si reputatia noastra sunt atat de proaste, incat ne e teama sa facem publice detaliile, ca ne sare lumea in cap;

Salariu fix + comision – salariul fix e 400 de lei, ca angajarea e part time, iar comisionul e cel pentru care trebuie sa tragi, daca vrei sa ajungi la minimul pe economie. Pentru asta vezi punctul 3.

Muncitor necalificat, cu experienta – vrem un supermeserias, macar cu 10 ani experienta, dar dispus sa accepte functia si salariul de necalificat;

SC angajeaza/pregateste in vederea angajarii – vei lucra cu un contract (ilegal) de voluntariat, sub pretextul ca vrem sa vedem cum te descurci vreo cateva luni. Daca nu esti de acord, inseamna ca n-ai chef de munca;

Angajez ospatarita, varsta 18-25 de ani – mai sunt necesare explicatii sau te-ai prins si singura ce presupune postul?

Oferim contract de comision – de fapt nu oferim decat batai de cap si te punem pe drumuri. Asta daca stii ca trebuie sa-ti declari si platesti singur contributiile la stat si impozitul pe venit. Din comision, evident. Daca nu stii care iti sunt obligatiile, le vei afla cand vei primi acasa scrisoare de la ANAF cu penalitati.

Program flexibil – pentru ca suntem marinimosi, iti oferim un program de 8 ore, 6 zile pe saptamana, de la 12.00 la 20.00. Intrebi de weekend? Vezi punctul 3.

SC X (o firma de renume la nivel national) face angajari in aceasta perioada. Posturile sunt si pentru persoanele cu studii medii – nu-ti face iluzii ca vei prinde vreun post la birou, toate sunt in vanzari, pe teren. Atat timp cat vinzi nu ne mai intereseaza ce studii ai. Bine, daca te angajam ca secretara, ceream sigur studii superioare.

Cele mai cautate joburi sunt la (X – call center), hai si tu in echipa! – postam acest anunt saptamanal, poate-poate nu te prinzi ca, de fapt, un job cautat nu e niciodata agresiv promovat. 

Loc de munca lejer, programul ti-l faci singur, castiguri garantate – clar e vorba de vanzari, clar lucrezi pe comision (vezi punctul 7) si cu atat mai clar nu vei castiga mai nimic. Asta in cazul in care nu e o pacaleala in toata regula.

SC X (restaurant) agajeaza femeie pentru spalat vase, varsta max 45 ani, CV cu foto la adresa… – ai ghicit, barbatii nu pot spala vase. Nici femeile peste 45 de ani. Si nici daca esti urat nu te vrem ca se sperie vasele, deci hai cu poza.

Angajam personal. Relatii la tel. – primim aplauze la scena deschisa pentru ca oferim un loc de munca. Ce mai conteaza ce angajam? Zi merci ca iti dam un job.

Bonus la angajare 250$ – :))))))))))))))))

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares