Angajez manager. Sau asistent, ca e tot aia!

October 29, 2015

Unul din lucrurile pe care il fac pentru a fi cat mai informata cu privire la piata muncii este sa merg la interviuri. Intotdeauna am avut acest obicei, chiar si pe vremea cand abia invatam ce inseamna sa lucrezi in resurse umane. Mi-a folosit mai mult decat ma asteptam, iar acum imi foloseste si pentru a va ajuta pe voi cu informatii.

V-am vorbit in nenumarate randuri despre incercarile angajatorilor de a-si pacali angajatii, de a-i prejudicia. Majoritatea exemplelor pe care vi le-am dat se refereau la posturi ce necesitau studii medii (vanzatoare, muncitori calificati sau nu, soferi, ospatari, lucratori in panificatie, etc.) Insa, sa nu ramaneti cu impresia ca doar aceasta categorie e vizata si predispusa la nedreptatile patronilor.

Luna trecuta am participat la un interviu pentru un post de manager al unei clinici de infrumusetare. Suna pretentios “manager de clinica”, nu? Parca iti si imaginezi o persoana bine imbracata, ce debordeaza de incredere in sine si care se bucura de relatii in “lumea buna” si de un salariu pe masura. Cineva care atunci cand intra intr-o incapere ii reduce pe toti la tacere. Mai pe romaneste, un sef.

Ei bine, nu e deloc asa. Sau, mai bine zis, nu MAI e deloc asa. Posturile de manager nu sunt chiar foarte rare, nici macar in orasul nostru unde nu se intampla nimic niciodata. Cu atat mai mult in alte orase, mai dezvoltate, cum ar fi Bucuresti. In principiu, se angajeaza manageri din dorinta de a plasa pe umerii altora o responsabilitate uriasa, departe de a fi direct proportionala cu remuneratia.

In ziua de azi un manager este o persoana extrem de creativa, inventiva, capabila de a dezvolta o afacere, de a o face profitabila, pe masura dorintelor si asteptarilor angajatorului. Angajatorul de cele mai multe ori fiind el insusi incapabil sa intrezareasca acele solutii pe care le asteapta in mod magic de la viitorul angajat. Insa, pe cat e de neputincios pe atat e de decis sa “puna biciul” pe angajat, sa-l constranga financiar, sa-l streseze artificial si sa-i reduca drepturile la minimum, toate pentru a-l forta sa produca, in ciuda refuzului de a-i pune la dispozitie resursele necesare reusitei.

Revenind la postul de manager de clinica, dupa ce am trecut un test cu intrebari ipotetice, toate referitoare la domeniul vanzarilor, am fost invitata la interviu. Lucrurile au decurs cam asa:

Intervievator: Ce crezi ca presupune acest post?

Eu: Acesta este un aspect pe care imi doresc si eu sa-l lamurim. Judecand dupa intrebarile din test am tras concluzia ca principala responsabilitate a postului o reprezinta vanzarea serviciilor firmei, insa anuntul postat si functia in sine nu au legatura cu acest domeniu.

Intervievator: Ce te face sa crezi ca e vorba despre vanzari?! Doar o singura intrebare din test era despre vanzari…

Eu: Sunt foarte sigura ca toate intrebarile erau despre vanzari sau faceau referire la vanzari, intr-un fel sau altul. Nu le mai tin minte exact, dar stiu ca aceasta e impresia cu care am ramas in urma testului.

Intervievator: (isi sustine in continuare ferm convingerea si adauga zambind) Ai sesizat bine, totusi, postul este despre vanzari.

Eu: (mirata ca m-a contrazis ca sa-mi dea apoi dreptate) Inteleg atunci ca e vorba despre un post de manager de vanzari? Intreb pentru ca il cunosc din vedere pe cel care ocupa acest post in firma, iar acum sunt confuza…

Intervievator: Da… X-ulescu are aceasta functie, dar nu se ocupa neaparat de vanzari, ci mai mult de marketing…

Eu: (imi amintesc ca i-am citit profilul respectivului si mentiona ca a fost director de marketing, apoi a evoluat la vanzari si marketing, deci confuzia mea creste) Prin urmare, nu e vorba sa-l inlocuiesc pe X-ulescu, insa vom avea aceleasi responsabilitati? Si cui ma voi subordona in mod direct?

Intervievator: Vei avea atributii de vanzari in proportie de 90% si te vei subordona lui X-ulescu.

Eu: (straduindu-ma sa nu rad, caci il dispretuiesc profund pe X-ulescu, nu-l respect ca lider si stiu ca n-as putea lucra pentru el) Managerul de clinica se subordoneaza managerului de vanzari? In mod normal e invers, managerul coordoneaza toti angajatii clinicii…

Intervievator: (divagand de la subiect) Managerul de clinica are si atributii de administrare a clinicii, reprezinta clinica in relatia cu institutiile de control…

Am plecat cu impresia ca era ceva putred in Danemarca, iar in perioada urmatoare m-am uitat sa vad daca mai apare anuntul lor, asa cum se intampla in cazul a 99% din firme. Eram curioasa daca isi gasesc pe cineva si cat de repede. N-a mai aparut. Chiar ma miram ca si-au gasit persoana potrivita si intr-un timp record.

Azi, la mai bine de o luna de la interviul meu, dau peste un anunt de angajare de la aceeasi firma, pentru un post de asistent de marketing. Era un post entry level care nu necesita nici studii, nici experienta. Pe masura ce citeam descrierea, imi era tot mai clar ca atributiile erau aceleasi cu ale postului de manager de clinica pentru care fusesem intervievata.

Surpriza! Era, practic, vorba de acelasi post. Manager de clinica, manager de vanzari, asistent de marketing, tot aia e, nu? Diferenta este ca un manager cu ceva experienta are si pretentii salariale, pe cand un asistent entry level si fara studii nu prea are motive sa ceara nimic. Doar sa accepte ce i se da, sa faca munca unui manager si sa zica si sarut-mana pentru oportunitate.

V-a placut strategia? Bineinteles ca, acela care se va angaja nu va avea habar de lucrurile astea si va fi usor de manipulat in directia dorita. Cu un profesionist e mai dificil sa faci asta.

Acesta este doar un exemplu de cum se fac lucrurile la un nivel superior anunturilor de pe Angajari Galati, unde antreprenorii posteaza anunturi agramate, cu poze de profil la bustul gol.

Va urez succes la interviuri si la descifrat ce se ascunde in spatele aparentelor. Cei care au nevoie de ajutor sau de mai multe informatii ma pot contacta in privat.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares