Noi locuri de munca in Galati

October 31, 2015

De vreo 2 zile publicatiile on line trambiteaza venirea brandului CGS in Galati. Articolele pe tema iti flicaresc in fata ochilor: “CGS angajeaza 2000 de oameni in Galati”, “salarii de la mediul brut pana la 1500 euro”, “CGS va deveni al 4 lea angajator din oras, dupa ArcelorMittal, Arabesque si Damen”, “CGS are peste 3000 de angajati si o cifra de afaceri de 138 mil lei”.

Sa ne revenim putin din euforie si sa privim lucrurile realist.

Intamplarea face ca si eu am avut un interviu telefonic cu managerul de resurse umane din Bucuresti, chiar cu o zi inainte de aparitia articolelor. Postul pentru care am aplicat era de specialist resurse umane. Si – de ce sa mint? – impresia pe care mi-a lasat-o a fost una placuta. Interviul a fost structurat in 2 segmente principale: prima parte in engleza, iar a doua in romana. Intrebarile au curs firesc, insa, acoperind punctele de interes esentiale, astfel incat interviul a luat forma unei discutii, nu a unui chestionar. Asa cum este si normal, de altfel.

Cu siguranta este o companie profesionista, constienta de importanta imaginii si preocupata de modul in care lumea percepe brandul. Mizeaza pe atuurile conferite de statutul de companie multinationala, pentru a patrunde in forta pe piata din Galati. Acesta a fost si motivul pentru care persoana care m-a intervievat a tinut sa-mi faca o prezentare extrem de pompoasa a firmei, in conditiile in care eu deja ii demonstrasem ca stiu cine sunt si cu ce se ocupa.

Revenind la articolele scrise in presa despre venirea lor in Galati n-am cum sa nu remarc, totusi, urmatoarele:

  • La nivel national, firma are puncte de lucru in doar 4 orase: Bucuresti, Brasov, Sibiu si Tirgu Jiu. Ce i-a determinat sa aleaga tocmai Galatiul pentru a-si continua extinderea? De ce nu Cluj, Iasi, Timisoara? Raspunsul il avem negru pe alb in presa.

Potrivit reprezentanților CGS Romania, la luarea deciziei de deschidere a reprezentanței de la Galați bordul CGS a luat în calcul mai mulți factori, cei mai relevanți dintre aceștia fiind faptul că Galațiul este oraș universitar, dar în același timp se confruntă cu o foarte ridicată rată a șomajului, de aproape 10%, dublă față de aceea la nivel național, fiind un bazin de recrutare a forței de muncă tinere cu o foarte bună calificare. Trebuie să remarcăm că este o premieră că rata crescută a șomajului atrage investitori la Galați”. (sursa)

Putem trage lesne concluzia ca, daca s-au ghidat dupa rata somajului in luarea deciziei, nu ne putem astepta la salarii pe masura prestigiului companiei. 

  • Daca numarul total al angajatilor CGS este de 3000, iar in Galati se preconizeaza alti 2000 (deci aproape inca o data numarul total al angajatilor, pe toate punctele de lucru) conducerea a decis sa investeasca major in Galati. De ce ar investi cineva atat de mult intr-un singur loc? Pentru ca detine componentele unui profit garantat. O rata a somajului dubla fata de cea la nivel national, e un indicator destul de precis al unui castig aproape dublu fata de cel obtinut in puncte de lucru ca Sibiu si Brasov.
  • Un alt motiv al investitiei, ce reiese din textul de mai sus, e faptul ca Galatiul este oras universitar. Cum se traduce asta, mai pe romaneste? In deductia logica a categoriei de personal targetat: studentii. Deci, daca nu sunteti studenti, nu va grabiti sa va bucurati prematur. Nici daca sunteti studenti nu v-as recomanda sa va bucurati prea curand, ci sa priviti lucrurile cu retinere, punandu-va intrebari acolo unde e cazul, nu inghitind galuste servite la cald.
  • Salariile de la mediul brut pana la 1500 euro nu sunt promise pentru Galati! Informatia e preluata dintr-un interviu dat de managerul de resurse umane in 2014 si se refera la orasele Bucuresti, Brasov si Sibiu, existente atunci ca puncte de lucru. Interviul il gasiti aici.

Concluzia mea finala. CGS este o firma de outsorcing, ceea ce inseamna ca vor angaja personal cunoscator de limbi straine, pentru call center. Avand in vedere motivele venirii lor in Galati, mi se pare firesc sa presupun ca salariile vor fi mici,  iar angajatii vor fi din randul studentilor. De asemenea, fluctuatia de personal va fi uriasa.

Ceea ce nu se stie inca e ca sediul firmei va fi la Winmarkt (Modern). Ramane de vazut unde vor incapea 2000 de birouri acolo.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares