N-ai niciun venit? Nu conteaza, esti bun de plata!

January 4, 2016

Ministerul Finantelor ne ameninta cu toleranta zero la evaziune, incepand cu 2016. Ce inseamna asta, mai exact? Inseamna ca persoanele care nu obtin venituri sunt obligate sa completeze o declaratie la ANAF, in urma carora vor plati contributia la sanatate (CASS), adica 57,75 lei/luna. Suma reprezinta 5,5% din salariul minim brut pe economie – momentan 1050 lei, deci, cand acesta va creste, va creste si valoare contributiei la CASS.

Asta nu e tot. Platile se fac trimestrial, ceea ce inseamna ca o data la 3 luni, se achita in avans 173,25 lei.

Persoanele care nu depun aceasta declaratie si nu achita trimestrial suma datorata, vor fi obligate sa plateasca sumele restante, dupa cum urmeaza:

  • cei care se angajeaza sau incep sa obtina venituri declarate, in termen de 6 luni de la neplata contributiei datorate, vor trebui sa achite o suma proportionala cu perioada in care nu au obtinut venit. De exemplu, daca o persoana nu obtine venituri timp de 4 luni, iar in a 5 a se angajeaza, ANAF ii va trimite o instiintare de plata in valoare de 231 lei (57,75 lei x 4 luni).
  • cei care se angajeaza sau incep sa obtina venituri declarate, dupa mai mult de 6 luni de neplata, vor trebui sa achite o suma mult mai mare. Procentul de 5,5% nu se va mai aplica la salariul minim brut ci la o suma reprezentand de 7 ori valoarea salariului minim brut. Asta inseamna ca o persoana care nu a platit contributia timp de 7 luni va datora 2829,75 lei [5,5% x (7 x 1050) = 404,25 lei/luna x 7 luni].

Probabil va intrebati unde e logica acestei masuri si cum poate o persoana fara niciun fel de venit sa fie obligata prin lege sa plateasca statului o suma de bani, oricare ar fi ea. Raspunsul il gasim in afirmatiile secretarului de stat de la Ministerul Finantelor:

“Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină.

Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?”

Ceea ce putem concluziona este ca, statul nu are capacitatea si/sau dorinta de a discerne intre cei care nu-si declara veniturile si cei care efectiv nu le obtin. Si atunci e mai simplu sa-i puna pe toti in aceeasi oala.

Tupeul d-lui secretar de stat, impreuna cu legea in sine, demonstreaza cat de departe pot merge abuzurile, atunci cand cetateanul de rand doarme. Se promulga legi ilogice, abuzive, care n-ar exista daca oamenii ar fi preocupati mai mult de realitatea in care traiesc si mai putin de barfe, meciuri de fotbal si emisiuni de scandal.

Exemple ca se poate am avut. In 2009 cand lumea a iesit in strada pentru a-l sustine pe Arafat si in 2015 cand s-a iesit in strada dupa evenimentul de la Colectiv. In ambele cazuri, vocea multimii a fost ascultata.

Insa, oamenii se revolta doar atunci cand problema ii priveste direct. Daca obtin venituri, nu ii mai intereseaza afirmatiile d-lui secretar de stat, ca legea nu-i priveste. Daca au centrala de apartament, nu doar ca nu se revolta ca un oras precum Galatiul ramane fara apa calda si caldura, dar chiar ii gasesc vinovati pe cei care nu si-au pus centrala si se plang.

E vorba de principiu. Daca permitem azi un abuz doar pentru ca nu ne priveste si nu suntem solidari cu victimele, cu siguranta va veni si ziua in care victimele vom fi noi, dar vom descoperi cu surprindere ca nimanui nu-i pasa.

“Fiecare pentru el” e o deviza ce functioneaza doar atunci cand ne e bine. Insa, mai devreme sau mai tarziu cu totii avem nevoie de ajutor.

2 Comments

  • Alexutza Alexandra January 4, 2016 at 9:55 PM

    Buna seara! In cazul in care trebuie sa platesc acea enorma suma de 2829,75 lei si nu o am pe moment (bineinteles), ce vor face? este absolut penibil. de unde sa scoti o suma atat de mare de bani.

  • monicadrosu January 5, 2016 at 1:40 AM

    Suma respectiva e doar un exemplu in caz de neplata a contributiei pe o perioada de 7 luni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares