Tacerea e de aur

March 6, 2016

Tacerea e de aur

“Tacerea e de aur” e un proverb pe care angajatul roman il respecta cu sfintenie cand e vorba de drepturile sale. De cate ori n-ati auzit afirmatii precum:

  • Seful are intotdeauna dreptate;
  • Mai bine taci si inghiti daca vrei sa-ti pastrezi locul de munca;
  • Imi urasc jobul, dar oricum peste tot e la fel;
  • N-am de ales, alt loc de munca nu mai gasesc;
  • Altii ar vrea sa aiba si jobul asta, asa cum e el;
  • Suntem prea mici ca sa schimbam ceva.

Eu n-am mers niciodata pe principiul asta. Niciodata. La niciun loc de munca. Atunci cand am avut ceva de spus am spus-o, chiar daca eram singura care indrazanea sa vorbeasca. Mi-am spus parerea chiar si atunci cand se discutau probleme care nu ma afectau pe mine in mod direct, ci pe altii. N-am facut-o pentru a le lua apararea. N-am facut-o pentru ca imi erau prieteni. Dimpotriva, multi erau chiar departe de a-mi fi prieteni.

Pentru mine a fost intotdeauna o chestiune de princpiu. Lucrurile in care cred le apar si le sustin in fata oricui, pentru ca altfel mi-ar fi mie rusine de mine. Mi-ar fi rusine sa stiu ca n-am coloana vertebrala. Mi-ar fi rusine sa ma las batuta de vant in in functie de interese. M-as sufoca de indignare sa tac atunci cand asist la o nedreptate, chiar daca nu ma priveste.

Nu cred in “Capul plecat, sabia nu-l taie.” In schimb, cred in “Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.” Eu nu vreau sa fiu unul din oamenii aia buni care se multumesc sa intoarca privirea, rasufland usurati ca au scapat si de data asta.

Mi-a fost usor? Nicidecum. Am avut de castigat de fiecare data luand atitudine atunci cand era cazul? Cu siguranta, nu. Dar nici n-am avut de pierdut 100%. Am avut si multumiri am avut si mult de pierdut. Insa n-am pus niciodata in balanta ce am castigat si ce am pierdut. N-ar avea sens, pentru ca indiferent in ce parte ar inclina balanta, daca as putea s-o iau de la capat as proceda la fel.

Alta cale nu exista, pentru ca doar asa pot spune ca sunt mandra de mine. Doar asa pot dormi linistita noaptea si ma pot uita cu seninatate in oglinda dimineata.

Am zambit cand am citit articolul de mai jos.

http://www.mediafax.ro/politic/scandalul-marian-godina-iohannis-a-semnat-decretul-de-incheiere-a-raporturilor-de-serviciu-pentru-chestorul-ioan-aron-15097207

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares