Statul peste program – indicator al competentei profesionale

March 16, 2016

Nu sta peste program

Imi amintesc o conversatie dintre mine si un fost sef care decurgea cam asa:

Eu: As avea nevoie sa plec cu o ora mai devreme maine. Se poate?

Seful: Da. Daca consideri ca poti termina tot ce ai de facut, sigur.

Nu obisnuiam sa cer des astfel de “favoruri”. Intotdeauna am incercat sa-mi rezolv problemele personale in timpul liber, astfel incat momentele cand eram nevoita sa solicit ore libere erau chiar foarte rare. Tocmai de aceea, raspunsul de mai sus mi se pare fie lipsit de bun simt, fie complet desprins de realitate.

Poate cineva spune cu mana pe inima ca nu mai are nimic de facut? Intotdeauna exista ceva de facut si cum nimic nu e perfect, totul suporta imbunatatiri.

Poate un angajat responsabil sa spuna: “Nu mai am nimic de facut, deci o sa plec acasa.”? Pare o replica lipsita de profesionalism care, in plus, induce si ideea ca, daca ai asa de mult timp liber, inseamna ca ar trebui sa mai preiei niste responsabilitati sau, eventual, sa fii platit mai putin. Deci, nu prea poti raspunde ca ti-ai terminat treaba, ceea ce inseamna ca nici liberul nu iti este acordat.

E normal sa te dai peste cap pentru a obtine un liber, din cand in cand, atunci cand ai o urgenta? E normal sa te simti vinovat pentru ca esti om si uneori ai probleme? Nu mai punem la socoteala ca de multe ori acele probleme nici macar nu tin de tine sau nu sunt deloc sub controlul tau.

Un simplu “Da” din partea angajatorului ar fi fost un raspuns suficient si chiar uman.

Acelasi fost sef avea impresia ca angajatii care pleaca la ora 17.00, adica la sfarsitul programului, nu merita salariul pe care il au. Dupa parerea lui, salariile peste medie pe care firma le oferea, nu aveau legatura cu munca prestata – care era si ea peste medie – ci cu orele suplimentare prestate. Pe scurt, daca plecai la 17.00 erai un angajat dezinteresat care nu-si merita salariul.

Acest tip de mentalitate e intalnit, din pacate, si la managerii tineri, asa cum e cazul fostului meu sef. Faptul ca nu avea inca o familie, copii, responsabilitati si inca mai locuia cu parintii, ii permitea sa ramana la serviciu pana la sfantul asteapta. Noi, restul, cei care mai aveam si o viata, nu.

Este oare statul peste program masura competentei profesionale?

Codul Muncii contine prevederi clare cu privire la timpul de lucru si timpul de odihna, iar legislatia a fost gandita luand in considerare limitele organismului uman.

Din pacate, nu suntem roboti. Orele suplimentare necompensate cu ore libere, in timp isi spun cuvantul. Oboseala cumulata cu stresul aferent unui loc de munca au efecte negative asupra sanatatii noastre, efecte care, de cele mai multe ori sunt ireversibile. Daca mai adaugam si stresul cauzat de problemele din viata noastra personala, cred ca devine simplu de inteles de ce Romania este pe ultimul loc din UE in ceea ce priveste speranta de viata.

De 2 saptamani am un job nou. Dintr-un colectiv de 25 de persoane, 2 erau in concediu medical cand am venit eu, ambii diagnosticati cu cancer. Pe unul din ei l-am cunoscut cand a venit sa-mi aduca certificatul medical, iar pe celalalat n-am mai apucat sa-l cunosc pentru ca a decedat intre timp. Apoi am aflat ca luna trecuta au mai pierdut o colega care a suferit un infarct.

Astfel de lucruri iti cam pun viata in perspectiva si incepi sa te gandesti la cat de scurta si imprevizibila e existenta noastra si la ce conteaza cu adevarat. In fata acestei realitati eu una nu sunt dispusa sa iau pozitia ghiocelului si sa inghit orice. Nu sunt dispusa sa stau peste program daca efortul, timpul si munca mea nu sunt apreciate.

Nu vreau sa traiesc doar pentru a munci. Viata inseamna mai mult decat atat!

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares