La ce pacaleli mai recurg angajatorii

March 24, 2016

Din capitolul “Inventivitatea angajatorului galatean” iata care e noua pacaleala cu care se indeletnicesc unii patroni.

E vorba acele clinici medicale care tot posteaza anunturi pentru postul de secretara. Probabil va intrebati unde e pacaleala. Pai, clinicile nu sunt clinici si nici secretara nu e secretara.

Lasand gluma deoparte, aceste firme doar pretind a fi clinici medicale si isi atrag clientii (in marea lor majoritate persoane de varsta a treia) promitandu-le analize gratuite. Analizele nu sunt decat un pretext pentru a-si speria clientii ca sufera de cine stie ce afectiuni, pentru ca ulterior sa incerce sa le vanda tot felul de aparate minune. Majoritatea varstnicilor nu si le permit, insa “clinicile” s-au gandit si la asta si au incheiat acorduri cu unele banci.

Puteti face diferenta foarte usor intre o clinica adevarata si o inselatorie de acest gen. In primul rand clinicile false nu au site, nu au adresa de email, nu au numar de telefon fix. De fapt, la o cautare pe google nu veti gasi niciun fel de informatii, pentru ca oficial ele nu exista. Clinicile care chiar ofera servicii medicale, indiferent ca sunt locale sau la nivel national, au interesul sa-si faca reclama. Prin urmare, veti gasi foarte usor toate informatiile pe care le doriti.

Clinicile fictive isi schimba sediul si numele o data la cateva luni, atunci cand constata ca au prea multe plangeri de la angajatii si clientii cu care au intrat in contact. Odata sediul schimbat, apar si anunturile de angajare care suna cam asa: “Clinica medicala nou deschisa in Galati angajeaza secretara.”

Persoanele care raspund la anunt si sunt selectate in urma interviului sunt invitate la sediu pentru discutia finala dinainte de angajare. Aici, insa, au surpriza sa li se spuna ca, de fapt, postul de secretara a fost deja ocupat, dar datorita aptitudinilor dovedite la interviu, li se ofera un post in vanzari. Evident, ca postul de secretara n-a existat niciodata, iar dovada o reprezinta restul persoanelor care au candidat pentru acelasi post si carora li s-a spus aceeasi poveste. In plus, odata integrat in colectiv observi ca secretara avea de mult postul ei si nu s-a pus niciodata problema angajarii unei alte persoane.

Urmatorul pas e contractul de munca. Aici intervine a doua surpriza neplacuta, pentru ca astfel de firme nici nu vor sa auda de clasicele contracte de munca. Iti vor spune ca vei avea un contract de agent sau contract de comision. Totodata, vor incerca sa te pacaleasca cu ideea ca vei avea un salariu fix de 1000 de lei lunar, plus comision din produsele vandute.

E bine sa stiti ca atunci cand angajatorul va promite un salariu fix, dar in acelasi timp refuza sa lucreze cu contract de munca, sunteti pe cale de a fi inselati. Contractul de munca asta face, va garanteaza in plata cel putin salariul minim pe economie. Contractul de comision, sau alte tipuri de contracte gasite de angajatori ca alternative la contractul de munca, nu prezinta nicio garantie. Dimpotriva, ele va obliga la cheltuieli suplimentare (impozit pe venit, CAS, CASS) despre care angajatorul nu va va sufla o vorba. Legal, nici nu este obligat sa o faca.

Odata ce incepeti activitatea veti fi presati sa contactati cat mai multe persoane si sa le invitati la sediu pentru a le vinde produsele. Vi se va cere sa apelati la orice metode pentru a convinge. Daca nu aveti principii si nici constiinta sunteti “angajatul” ideal. Am folosit ghilimelele de rigoare pentru ca, in lipsa unui contract de munca nu aveti, totusi, calitatea de angajat.

La un anunt de angajare postat de o clinica cu renume la nivel national am observat un comentariu care mi-a atras atentia. Persoana respectiva indemna lumea sa nu aplice la job pentru ca el insusi fusese pacalit de o asa-zisa clinica, iar acum, fiind neinformat, le considera pe toate la fel. Ce m-a frapat e ca mentiona in comentariu ca ii este rusine sa mai iasa pe strada, pentru ca de fiecare data se intalneste cu cate un client pe care l-a pacalit sa cumpere produse in valoare de zeci de milioane. Treziti la realitate, clientii regreta acum investia si ii acuza pe cei care i-au convins sa cumpere.

Am omis sa specific faptul ca nici macar acel contract pe care il incheiati cu firma (de comision, de agent, etc.) nu este corect intocmit. El nu cuprinde informatii clare cu privire la comisionul ce ar trebui sa va revina, ci doar o referire vaga la alte documente ale firmei in care ar fi specificate procentele sau cuantumul sumelor la care aveti dreptul in urma vanzarilor.

Daca vi se inmneaza vreodata un astfel de contract neclar, din care nu reiese cu cat, cum si cand veti fi platit, solicitati documentele suplimentare in care figureaza aceste informatii. Daca firma va duce cu vorba, e un semnal clar ca trebuie sa fugiti.

La data primului “salariu” practica firmelor de genul acesta e urmatoarea. Se tin de cuvant in ceea ce priveste acordarea salariului fix in prima luna, dar incepand cu luna urmatoare maresc progresiv target-ul lunar si conditioneaza acordarea salariului fix de atingerea targetului.

De mentionat ar mai fi ca nu se acorda telefon de serviciu, deci va trebui sa sunati de pe telefonul personal si pe cheltuiala voastra persoanele pe care doriti sa le… pacaliti, practic. In plus, nu aveti nici internet, pentru ca firma neexistand oficial si mutandu-se o data la cateva luni, nu are niciun interes sa faca vreun contract in acest sens.

Am inteles ca au existat deja clienti si sper ca si “angajati” care au facut sesizari. De aceea isi si schimba denumirea si sediul atat de des. Insa le merge in continuare pentru ca exista lume care se lasa inselata – atat clienti cat si angajati.

Sper ca acest articol sa ajunga la cat mai multa lume, pentru ca doar fiind informati putem inlatura de pe piata muncii astfel de firme.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares