Galatiul e o panarama, mai! 

July 18, 2016

Nu mai e un secret pentru nimeni ca orasul nostru bate pasul pe loc, daca nu cumva chiar regreseaza, din multe puncte de vedere. Oare, cine sa fie vinovat pentru aceasta situatie? Pentru lipsa locurilor de munca invinovatim primaria, pentru transportul in comun deficitar e de vina Transurb, pentru mizeria de pe strazi vinovat e Ecosal. Si tot asa, gasim cate un tap ispasitor pe care il aratam cu degetul din postura noastra de victime neputincioase.

Desigur ca aceste institutii au responsabilitati fata de cetateni, fiecare in domeniul ei de activitate, dar oare cetatenii nu au si ei o responsabilitate civica? In privinta asta, ma tem ca galatenii sunt de doua feluri: fie nestiutori (ca sa nu spun ignoranti) in ceea ce priveste rolul lor in societate, fie nepasatori. E mai comod sa stai la terasa cu o bere in mana si sa te plangi vecinului de cat de rau merg lucrurile in Galati. Iar, daca esti complet desprins de realitatea orasului in care traiesti, atunci conversatia cu vecinul se va limita la cate nunti ai anul asta si la ce a mai facut Vasilica de la etajul 4.

La un exemplu de ignoranta am asistat chiar zilele acestea intr-un autobuz. Fiind foarte cald si autobuzul arhiplin, o doamna a inceput sa-l ia la rost pe sofer. “De ce nu faceti dom’le ceva? Astea sunt conditii decente?” Foarte calm, soferul i-a raspuns ca el personal a facut ce a tinut de el si a raportat mai departe situatia. Parerea lui era ca nici sefii lui nu sunt de vina, pentru ca primaria e cea care solicita de la Transurb un numar de autobuze care sa circule pe trasee si ca, in aceste conditii, Transurb nu poate pune in circulatie mai multe. A adaugat ca in ultima vreme chiar s-a imputinat numarul de autobuze, tocmai la solicitarea primariei.

Reactia doamnei in cauza a fost: “Astea nu sunt conditii de circulat. Ar trebui sa faceti ceva daca tot ati prezentat problema conducerii. Spuneti-le ca nu sunt autobuze suficiente, ca nu avem aer… Sa vina si ei sa circule asa si sa vedem daca le place.”

Soferul a incercat sa-i explice ca nu el e in masura sa faca astfel de demersuri, ci populatia nemultumita care circula cu autobuzele.

A urmat o pauza din partea doamnei, descumpanita, probabil, la auzul ca ea ar putea avea o astfel de responsabilitate, dar si-a revenit repede si a continuat sa-l indemne pe sofer sa faca ceva…

Un alt exemplu il constituie avalansele de persoane in prag de pensionare care vin la institutia unde lucrez sa-si ia fie carnetul de munca, fie diverse sporuri sau grupe de munca. Unii au aici cartea de munca de prin anii ’90 si abia acum au constatat ca le trebuie. Altii si-au pierdut carnetul de ani buni, dar pentru ca nu le-a trebuit, n-au facut nimic in sensul asta. Abia acum s-au trezit, in prag de pensionare. Un individ a venit sa ma intrebe daca poate iesi la pensie, el avand in total 2 ani lucrati… Pe un altul l-am indrumat la Braila la o firma responsabila cu arhivele institutiei si dupa ce ii notez adresa, persoana de contact si numarul de telefon, cand dau sa i le pun in carnetul de munca, constat ca avea acolo un biletel fix cu aceleasi informatii. L-am intrebat daca a mai fost la noi sa ceara acele date si a zis ca da, dar el nu vrea sa mearga la Braila, ca a lucrat in Galati, asa ca a mai venit o data…

In ce lume traim oare? Si daca asta e lumea in care traim, ce asteptari putem avea ca acest oras sa progreseze?

Cand ma intorceam acasa de la serviciu, vineri, am trecut pe langa doi copii de vreo 8-9 ani care se dadeau cu trotineta. In goana lor pe langa mine am auzit doar atat: “Galatiul e o panarama, mai!”

Eu zic ca Galatiul este ceea ce-l fac locuitorii lui sa fie.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares