Acum poți afla dacă ești angajat legal și dacă firma îți plătește contribuțiile

July 30, 2016

CNPP (Casa Națională de Pensii Publice) face un pas timid spre normalitate, oferind contribuabililor acces gratuit la informații de un real interes. Astfel, veți putea afla dacă și cât cotizează lunar la stat angajatorul pentru voi.

În cazul în care se comit abuzuri (nu sunteți angajați legal, sunteți angajați cu 2-4 ore în loc de 8 ore/zi, contractul de muncă vi se suspendă ilegal sau chiar încetează) acestea se reflectă în cuantumul contribuției la stat, iar voi veți afla aceste informații la timp pentru a putea lua măsurile ce se impun.

Pe site-ul insitituției (www.cnpp.ro), la secțiunea “Servicii Electronice”puteți accesa opțiunea “De ce să-mi fac cont” din subsolul paginii, apoi “Completează formular”. Aici completați câmpurile solicitate cu datele personale și apoi faceți click pe butonul “Finalizează și transmite formular”.

În maximum 24 de ore de la completarea formularului, veți primi pe adresa de email confirmarea înregistrării, sub forma unei cereri, pe care trebuie să o printați, să o semnați și să o depuneți împreună cu o copie a C.I. la Casa de Pensii, et. 2, cam. 201.

După procesarea cererii de către CNPP, urmează să primiți, tot pe adresa de email, un user si o parola pentru a vă putea accesa informațiile. De asemenea, CNPP se angajează să vă notifice online cu privire la evenimentele referitoare la persoana voastră.

Singurul inconvenient este că, procesul fiind la început, lucrurile se mișcă foarte lent. Eu am depus formularul pe 13 iulie și încă mai aștept să primesc user-ul și parola.

Insă, pentru cei care au motive să-și suspecteze angajatorul de activități ilegale, cred că așteptarea va merita, până la urmă. Dacă banuielile se confirmă, angajații pot sesiza ITM sau chiar își pot acționa angajatorul în instanță, având toate șansele de câștig. Mai ales că litigiile de muncă se judecă în regim de urgență și sunt scutite de taxa de timbru. Astfel, veți evita să aflați aceste informații peste câțiva ani, când firma respectivă poate nici nu va mai exista și va fi prea târziu pentru a mai face vreun demers.

Succes și să ne auzim cu vești bune!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares