CNPP ne spune dacă lucrăm legal

August 2, 2016

Vă spuneam aici că puteți afla de pe site-ul cnpp.ro informații valoroase cu privire la istoricul vostru în muncă. Acum am toate detaliile, inclusiv exemple utile care să vă convingă să vă faceți cont.

După ce completați formularul de pe site și îl depuneți împreună cu o copie a C.I. la Casa de Pensii Galați, et. 2, cam. 201, așteptați să primiți pe email user-ul și parola necesare pentru a vă loga pe site. Veți aștepta timp de aproape 3 săptămâni, întrucât procesul este abia implementat și lucrurile se mișcă mai încet. Însă, eu zic că merită efortul și mai jos vă voi expune și motivul pentru care e bine să aveți răbdare.

Iată, deci, ce informații oferă CNPP odată accesat contul.

Rapoarte cnpp

La secțiunea “Declarații nominale depuse de angajatorii dvs” găsiți informații din declarația 112 depusă de angajator lunar, în jurul datei de 25. Așa cum puteți observa mai jos, aveți tot istoricul vostru în muncă, pe ani și luni. Este listat numele firmelor la care ati lucrat (dacă ați fost în șomaj, la angajator va apărea AJOFM) numărul de zile lucrătoare din lună, numărul de zile lucrate din lună și salariul aferent zilelor lucrate.

Declaratia 112 cnpp

Dacă angajatorul nu este corect și vă trece din proprie inițiativă în concediu fără plată, acest lucru se va reflecta în numărul de zile lucrate. Dacă v-a declarat cu un program de lucru mai mic de 8 ore, veți ști cum stau lucrurile analizând rubrica de salariu. Dacă firma la care lucrați nu figurează deloc, e clar că lucrați la negru.

De reținut ar fi că, inainte de a trage concluziile, e bine să luați în calcul perioada lunii în care vizualizați informațiile. Firmele sunt obligate să depună declarațiile 112 la ANAF pana pe data de 25 ale lunii pentru luna anterioara, iar CNPP le preia undeva pe 28 ale lunii.

Cu alte cuvinte, acum fiind august, veți putea vedea informațiile depuse de angajatori la sfârșitul lunii iulie, pentru luna iunie. Deci, dacă nu vedeți datele actualizate la zi, asta nu înseamnă neaparat că angajatorul nu este corect, ci doar că pentru luna respectivă încă nu s-au făcut raportările.

Nu în ultimul rând, de interes ar fi și situația de mai jos, de unde reiese clar stagiul de cotizare în ani, luni și zile al fiecărui contribuabil, ba chiar și punctele de pensie cumulate.

Stagiu cotizare cnpp

Dacă aveți nevoie de ajutor în interpretarea datelor, îmi puteți scrie pe blog sau pe facebook. Spor!

3 Comments

 • Pingback:

  Angajat in Galati

 • Razvan November 3, 2016 at 11:02 AM

  Buna ziua! Am facut un cont la CNPP, si acolo in sit-ul respectiv imi pot vedea toate contributiile catre stat, toate platile de la angajator etc, iar la sfarsitul pagini am un tabel unde imi arata ani, lunile, zilele lucate iar dupa imi arata numarul de puncte care este de 113.90992 aceste puncte sun calculate dupa data de 01.04.2001. Intrebarea este urmatoarea: cum se calculeaza cele 113.90992, cum de transforma in puncte. Cate puncte inseamna cele 113.90992. Multumesc!

 • Monica Drosu November 19, 2016 at 3:03 PM

  Buna ziua! Punctajul lunar se calculeaza prin impartirea venitului salarial lunar la salariul mediu pe economie din perioada respectiva. Punctajul anual rezulta din insumarea punctajelor lunare si impartirea la 12. Se procedeaza similar pentru fiecare an de activitate prestata, apoi se face suma punctajelor anuale. Aceasta suma se imparte la stagiul complet de cotizare (vechimea in munca), rezultand punctajul fiecarui contribuabil.
  Valoarea pensiei este produsul dintre punctajul dvs. si valoarea punctului de pensie stabilita de guvern. Pentru 2016, punctul de pensie este de 871,7 lei.
  Mai multe detalii aveti in rapoartele de stagii lunare/stagii anuale din contul dvs. CNPP. Spor la calule!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares