Program de lucru 8 ore plus 2 pauze de masă! Răspunsul angajatorului: “Păi, vrei și pauzele plătite?”

February 2, 2017

Fie că ai un job sau îți cauți unul, noutățile din piața muncii te afectează direct. Să fii informat nu mai e suficient. Trebuie să știi cum să interpretezi informația. 

Nu întâmplător am scris aceste cuvinte la secțiunea Home pe site și la descrierea grupului pe facebook. Iată la ce mă refer. Citiți cele 2 pliante de mai jos.

Program de lucru 8 ore plus 2 pauze de masă!

Program de lucru 8 ore plus 2 pauze de masă!

V-ați făcut o impresie bună despre firmă? Dacă i-ați crezut pe cuvânt, probabil că da. Dacă ați rămas sceptici, e pe bună dreptate. Să începem analiza pe text.

Deci, AJOFM în parteneriat cu această firmă organizeaza un curs de calificare pentru meseria de confecționer – asamblor articole din textile.

Firma se mândrește cu 25 de ani experiență în producția de uniforme militare

În traducere liberă, firma are contracte cu statul. Banii de aici îi vin și îi vin sigur și cu regularitate. Spre deosebire de orice alta firmă de producție articole de îmbrăcăminte care trebuie să studieze nevoile pieței și să se adapteze la ele, să facă previziuni, să conceapă strategii de marketing și să-și asume eventualele decizii neinspirate. Să ai contract cu statul înseamnă riscuri zero, planuri și strategii zero, dar venituri garantate. Opinia mea e că, o astfel de firmă ar da faliment, dacă ar fi nevoită să se susțină singură. Ar fi ca peștele pe uscat. Exact ca un funcționar public care a muncit la stat toată viața și care brusc e nevoit să-și găsească un job în privat.

Fluxul de producție este divizat în faze de lucru simple și ușor de învățat

Mai jos citim că durata cursului este de… 3 luni. Cursurile de calificare durează, în marea lor majoritate, o lună. Nu demult, am organizat cursuri de calificare pentru electricieni. N-au durat mai mult de o lună, deși e o meserie ce implică riscuri mai mari și autorizații speciale. Un confecționer articole textile ce are la dispoziție utilaje de ultimă generație, are nevoie de 3 luni pentru a se califica? Opinia mea este că nu. Cele 3 luni au un alt scop. Ajung imediat și acolo.

Firma promovează recompensarea corectă a muncii, respectarea legislației cu privire la declararea salariilor, îndrumarea și grija față de salariații săi

Ce înseamnă de fapt “recompensarea corectă a muncii”? Cine stabilește care e salariul “corect” pentru un angajat și în ce bază? De cele mai multe ori angajatorii invocă dificultăți economice atunci când e vorba să ofere angajaților salarii pe măsura muncii lor. Deci, mulți recunosc că angajații lor merită mai mult, dar situația financiara a firmei nu permite mai mult. Pentru că taxe, criză, încasări mici, etc. Totuși, firma aceasta promovează recompensarea corectă a muncii. Vom vedea puțin mai încolo ce înseamnă asta.

Respectarea legislației cu privire la declararea salariilor. Practic, ne informează că firma nu face evaziune fiscală. E bine, deși nu știu dacă a respecta legea e chiar un motiv de laudă. Sau ăsta o fi brandul firmei, din moment ce e cap de afiș…

Îndrumarea și grija față de salariații săi. Nu știm exact ce înseamnă asta, dar putem să ne facem o idee analizând mai departe textul. Urmează testimonialele angajaților.

Ne luăm salariile și tichetele la timp și suntem respectate fiindcă ne luăm salariile integral pe card, nu “din mână”

Trebuie să apreciem faptul că n-au fabricat testimonialele. O astfel de afirmație nu poate aparține conducerii. Sau, fiind vorba de o firmă ce are contract cu statul, cine știe… Oricum, e bine de știut că angajații nu sunt insultați prin plata salariilor cash. Eu, personal, prefer o astfel de insultă, dar asta e o alta discuție.

Sper să ies la pensie de aici, fiindcă mi se plătește asigurarea socială de pensie la cât câștig efectiv, nu la salariul minim pe economie

Asta chiar sună bine. Înseamnă că salariile sunt bune, din moment ce angajații speră la o pensie frumoasă. Nu prea întâlnești angajați care să-și dorească să iasă la pensie de la un loc de muncă. Să continuăm cu informațiile din pliant.

Cei interesați pot încheia contract de muncă după primele 4 săptămâni de curs

Cum așa?! Doar cursul durează 3 luni. Oamenii pot deveni angajați cu drepturi depline după o lună? Păi, da, căci ne amintim că se spune mai sus că fluxul de producție e ușor de învățat. Știm și că majoriatea cursurilor au durata de o luna. Și atunci de ce calificarea durează 3 luni?

În perioada șomajului, AJOFM obligă șomerii să urmeze un curs de recalificare. Absolvirea lui este, de asemenea, obligatorie pentru cei care doresc să beneficieze în continuare de indemnizație. Ce presupune cursul? Evident, muncă efectivă, cot la cot cu angajații. Din practică se învață, nu? Da, doar că, fie că îți place, fie că nu, trebuie să lucrezi acolo 3 luni. Dacă te angajezi după prima lună lucrată, dar apoi vrei să pleci, ghinion. Poți să-ți dai demisia, dar asta inseamnă că rămâi și fără calificare și fără șomaj.

Acum înțelegeți de ce e nevoie de 3 luni? Firma e cunoscută pentru fluctuația mare de personal. În acest mod, se asigură că angajații vor lucra cel puțin 3 luni, iar prima lună vor munci și gratis.

Trecem la cel de-al doilea pliant și observăm că firma face și angajări – cum spuneam, fluctuația de personal e mare – pentru posturile de confecționeri textile, muncitori necalificați și controlori de calitate.

Venituri salariale avantajoase, între 1450 lei și 2300 lei

V-am ținut în suspans destul. Acum e momentul să vorbim despre recompensarea corectă a muncii. Aceasta este. Între 1450 si 2300. Sună cunoscută suma de 1450? Probabil, pentru că ați citit că noul salariu minim brut va fi 1450 lei începând cu 01 februarie. Am spus salariul minim brut, ceea ce înseamnă că, veniturile salariale avantajoase sunt, de fapt, salarii brute.

Ce firmă afișează într-un anunț de angajare salariul brut, fără a menționa că e vorba de brut? Nu una profesionistă. Nu una care promovează “îndrumarea și grija față de salariații săi“, așa cum ați citit mai sus. Dimpotrivă. Grija față de salariați înseamnă să le vorbești pe înțelesul lor. Mai ales dacă angajații tăi sunt muncitori cu 8 clase sau cu studii medii și nu au abilități de a calcula mental salariul net. Mulți nu știu nici că există site-uri care îți transforma automat salariul brut în net și invers. Și chiar dacă ar ști, de ce i-ai pune să facă asta, când poți să le spui direct salariul net? Până la urmă, la orice interviu de angajare se discută netul…

Deci, veniturile avantajoase sunt între 1065 lei si 1634 lei. Întrebare. Ce e avantajos la salariul minim pe economie?

Acum să facem o corelație cu posturile căutate. Mai exact, confecționeri textile, muncitori necalificați și controlori de calitate. Voi presupune că muncitorii necalificați au parte de salariul minin de 1065 lei. Controlorii de calitate îi verifică pe confecționeri, deci ei ar trebui să aibă salariul maxim de 1634 lei. Prin urmare, un confecționer are salariul undeva între minimul pe economie și 1634 lei.

Parcă nu mai sună așa avantajos, nu? Stați, că nu e tot. Cireașa de pe tort acum urmează.

Program – 8 ore, cu 2 pauze, de luni până vineri, orar 06.30 – 16.00

Acum vreo lună anunțul a fost postat și pe un grup dedicat anunțurilor de angajare. Cineva a sesizat că programul nu e în regulă și a lăsat un comentariu spunând că de la 06.30 la 16.00 sunt aproape 10 ore. Răspunsul celui care a postat anunțul a fost: “Pai, vrei si pauzele plătite?”

În concluzie, programul este de 8 ore, dar se ajunge la 10 ore aproape. Zilnic. Sau poate chiar se mănâncă timp de 2 ore. Or fi gurmanzi angajații… Sau e de fapt un artificiu la limita legalității, pentru ca munca de 10 ore să fie pontată și plătită drept 8 ore. Că tot vorbeam de “îndrumarea și grija față de salariați”. 

Un detaliu important de menționat, care nu e trecut în pliante, este că firma practică munca în acord. Adică ți se garantează un salariu – probabil cel minim – iar pentru a obține mai mult trebuie să-ți atingi targetul (norma de muncă). M-aș hazarda să estimez că targetul e destul de greu de atins. De aceea si necesitatea celor 2 “pauze”.

Se mai menționează la capitolul beneficii și tichete de masă, spor de fidelitate și prime. Însă probabil că nu sunt spectaculoase, din moment ce firma apelează la măsuri extreme pentru a găsi angajați.

O firmă ce își respectă angajații și îi motivează pe măsură nu va avea niciodată nevoie de reclamă. Cea mai bună reclamă este “word of mouth” – vorba americanilor. Adică prestigiul este cel care circulă din gură în gură, nu cel care se (auto)promovează pe afișe.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares